A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Augusztus 29, 2006

Ádám Christopher

 

Újabb kanadai katona halt meg Afganisztánban

2006 augusztus 23-án az afganisztáni háború legújabb áldozata David Braun, manitobai katona lett. Braun akkor halt meg, amikor egy robbanószerrel teli gépjármű nekiütközött  egy kanadai harckocsinak. A CTV kanadai televízió információi szerint a katonán kívül egy afgán kislány, valamint az öngyilkos merénylő is életét vesztette a kanadai Nathan Smith nevű tábor környékén. A támadásban három kanadai katona is megsérült.
Két órával a támadás után egy kanadai katona megölt egy 17 éves és súlyosan megsebesített egy 10 éves afgán fiút, akik motorbiciklivel közelítették meg az előző bombázás helyszínét. A kanadai hadsereg vizsgálatot indított az ügyben. 2002 óta 27 kanadai katona halt meg Afganisztánban. Az utóbbi napokban a kanadai haderő heves harcot folytatott a Talibán ellen, melyben--az afgán katonákkal együtt--72 talibán harcost öltek meg.

Új légitársaságot hoznak létre Kanadában

 A már meglévő Air Canada nemzeti légitársaság és a diszkontos WestJet, CanJet, Zoom és AirTransat után újabb kanadai légitársasággal bővül a belföldi piac. A tavasszal alakult Porter Airlines valószínűleg ősszel kezdi el működését a torontói City Centre Airport-ból. A cég által közreadott tájékoztató szerint, a Porter Airlines non-stop regionális járatokat indít 800 kilométeres térségen belül. A járatok Torontóból indulnak a régióban lévő kanadai és amerikai városokba. Július 27-én jelentették be, hogy az első járat Torontóból Ottawába repül majd, de várhatóan Montreálba, Chicagoba és New Yorkba  is indít járatokat a Porter Airlines. Robert Deluce, a cég elnöke elmondta, hogy a Porter cég tíz Dash-8-as repülőt rendelt Bombardiertől .Ezt követően további tíz géppel bővül majd a légitársaság gépjárműparkja. A regionális utakra használt Dash-8-as repülők 70 utast szállíthatnak.  A megkötött szerződés teljes értéke meghaladja az 500 millió dollárt. Kérdéses azonban, hogy az elmúlt hetekben tervezett és Angliában meghiúsított terrorista merényletek után, illetve az ezt követő szigorítások miatt, mennyire időszerű az  új légitársaság létrehozása. A benzin emelkedő ára és a terrorizmus veszélye sokszor megnehezíti a légitársaságok megmaradását. Mint ismeretes: tavaly ment csődbe Kanada egyik legnagyobb diszkontos légitársasága, a Jetsgo, mely különösen olcsó jegyeiről és logóként használt zöldszínű "smiley"-jéről volt oszágszerte ismert.

 A közép-kelet megosztja a Liberális Pártot

A közép-keleti harcok és feszültségek megosztják az ellenzéki Liberális Pártot és komoly párton belüli konfliktusokhoz is vezetnek. A legújabb botrányt Borys Wrzesnewskyj Liberális képviselő és a legnagyobb ellenzéki párt külügyi kritikusa okozta, aki a napokban kijelentette, hogy a kanadai konzervatív kormánynak le kellene vennie a Hezbolláh-t a tiltott terrorszervezetek listájáról. Wrzesnewskyj szerint be kell vonni a Libanonban működő militáns csoportot a jövőbeli béketárgyalásokba. Álláspontjával sokan még saját pártjában sem értenek egyet, köztük például Irwin Cotler képviselő és volt igazságügyi miniszter, valamint Bob Rae és Gerard Kennedy, a megüresedett pártvezetői állás két pályázója. Scott Brison és Carolyn Bennett - két további jelölt a pártvezetőségre - azonnali lemondásra szólították fel Wrzesnewskyj-t, míg Michael Ignatieff, egy másik jelölt szerint a most kialakult pártonbelüli vita a jól működő demokrácia jele. A jelenlegi vita kapcsán a Konzervatív kormány szóvivője az egykori német nácikhoz hasonlította a Hezbollah-t. Szerinte egyes kanadai politikusok politikai menedéket próbálnak adni a libanoni szervezetnek.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.