A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Július 17, 2006

Ádám Christopher

 

A nyelvrendőrség ismét eltüntetné az angolt Montreál külvárosaiban

A Québec tartományi nyelvrendőrség felszólította Beaconsfield városát, hogy cserélje le a városban található angol elnevezésű utcaneveket francia nevekre. Ez néhány nappal az- után történt, hogy a Town of Mount Royalt, a nagyrészt angolok által lakott külvárost, arra kényszerítette a nyelvrendőrség, hogy tüntesse el az angol feliratokat valamennyi utcatábláról, mivel az angol szavak jelenléte ellenkezik a québeci nyelvtörvényekkel. Vera Danyluk polgármester felszólítására, az önkormányzat fekete festékkel áthúzta az angol szavakat az idáig kétnyelvű (francia-angol) táblákon. Így ezentúl például a "Chemin Rockland Road" most már csak Chemin Rocklandként szerepel. "Bírósági felszólítást kaptunk, hogy amennyiben nem tüntetjük el az angol szavakat, tárgyalásra kellett volna mennünk és büntetést szabtak volna ki városunkra"--mondta Danyluk polgármester. Danyluk bevallotta: a döntés felháborította a lakosságot. "Bár  a város hivatalosan kétnyelvű ,  a közterületeken lévő táblák tiszteletben kell tartsák Québec nyelvtörvényeit. Ez annyit jelent, hogy vagy csak francia szavak jelenhetnek meg, vagy az angol szavaknak kétszer kisebbeknek  kell lennie." Az utcatáblákon idáig a francia jelent meg először, de az angol szavak ugyan akkora méretűek voltak. Danyluk szerint több mint 500 ezer dollárba került volna lecserélni a táblákat. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy inkább átfesti a törvényt sértő angol szavakat.

Beaconsfield önkormányzata egészen másképpen reagált a nyelvrendőrség fenyegetésére mint a Town of Mount Royal. Július 10-én Beaconsfield önkormányzati tanácsa egyöntetűen elutasította a nyelvrendőrség kérvényét. "Elfogadhatatlan az a kérés, hogy 100 év után utca elnevezéseket változtassunk--"mondta Bob Benedetti, Beaconsfield polgármestere. A montreáli sziget nyugati részén fekvő várost azonban már egyszer megbüntette a nyelvrendőrség. Ekkor 2000 dollár bírságot fizettek. Az Office de la langue francaise szóvivője, Gerald Paquette szerint  a mostani büntetés sokkal súlyosabb lehet.

Beaconsfielden kívül Cote Saint Luc városa is megszegte a nyelvtörvényeket azáltal, hogy ott is vannak angol feliratok a város utcatábláin.  Anthony Housefather, Cote Saint Luc polgármestere és egy angol érdekvédelmi csoport elnöke szerint: őket már 2002-ben felszólították, de azóta sem cserélték ki a táblákat. A Suburban című angol hetilap szerkesztői méltatták Housefathert kitartásáért és hevesen bírálták Danyluk polgármestert. "Danyluk egyéni döntése, hogy eltünteti az angolt és különösen az, hogy nem szállt harcba a nyelvrendőrséggel azt sugallja mindenkinek, hogy az angol nyelv használata  bűn és be kell tiltani"--irta a Suburban. A montreáli Notre-Dame-de-Grace (NDG)  nagyrészt angolok lakta kerületében már régebben fehér matricákat ragasztottak az utcatáblákon lévő angol szavakra.

Québec tartományban közel 700 ezer angol anyanyelvű állampolgár él és az angol kisebbség a tartomány lakosságának 10 százalékát képezi. Bár három angol nyelvű állami egyetem is működik a tartományban, Québec rendkívül szigorú nyelvtörvényei súlyosan korlátozzák az angol használatát és nagyrészt tiltják a közterületeken való megjelenését.

 Újabb kanadai katona halt meg Afganisztánban

Anthony Joseph Boneca,  21 éves kanadai katona lett az afganisztáni misszió legújabb áldozata. Idáig 17 kanadai katona veszítette el életét a terror-elleni háborúban. Antonio Boneca, a fiatal katona apja elmondta: fia szerette a kanadai hadsereget és tudta, hogy a háború veszélyekkel jár. Boneca maradványai július 12-én érkeztek a kelet-ontarioi Trenton városba. Michaëlle Jean, Kanada főkormányzója is jelen volt a temetésen.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.