A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Július 4, 2006

Ádám Christopher

 

Június 1-től csökken az ÁFA Kanadában

Választási ígéretüknek eleget téve, Stephen Harper miniszterelnök konzervatív kormánya egy százalékkal csökkenti a federális ÁFÁT. A kormányrendelet július 1-én lép hatályba országszerte és így a federális ÁFA7 százalékról 6-ra csökken. A kormány számítása szerint az adóreform következtében az első két évben összesen 8.7 milliárd dollár marad a kanadaiak pénztárcáiban. Az ÁFA csökkentés különösen akkor lesz érzékelhető amikor ruhát, bútort, autót, vagy drágább tárgyakat vásárolunk, hiszen ezekre a termékekre a kasszánál adják hozzá az adót a címkén lévő árhoz. Egyes szolgáltatásokat és termékeket viszont nem érint a csökkentés. Ezek közé tartoznak a taxi fuvarozási díjak és egyes napilapok árai. A Toronto Star napilapot például július 1-től továbbra is 75 centért lehet az újságárusoknál megvásárolni.

Stephen Harper a multikulturalizmust ünnepelte

Június 27-én Stephen Harper beszédet mondott a kanadai multikulturalizmus napján. Évente több mint 250 ezer bevándorló érkezik Kanadába és többségük Ontarióban, illetve a nagy városokban kezdi el új életét. "Kanada az emigránsok nemzete. Több mint 400 éve jönnek nők és férfiak ezekre a partokra jobb lehetőségek és élet reményében. Ezek a bevándorlók helyezték el  modern Kanada alapköveit. Kanada  erős, egységes, független és szabad nemzet. Felkérek minden kanadait: ünnepeljük nyitott, toleráns és jószívű társadalmunkat, mely befogad mindenkit és lehetővé teszi, hogy az újonnan érkezettek is a kanadai család tagjaként boldogulhassanak--"áll Harper miniszterelnök nyilatkozatában.

Vitatott, Iszlamista klérus érkezik Kanadába

Ezen a hétvégén Shaykh Riyadh ul Haq, a radikális, kontroverziális imám érkezik Torontóba Nagy Britániából.  Ul Haq (aki brit állampolgár) egy muzulmán ifjúsági konferencia keretében tart előadást 2000 résztvevő előtt. Sokan azzal vádolják az imámot, hogy antiszemita, gyűlöletkeltő beszédeket mond és, hogy a zsidók, hinduk és a mérsékelt muzulmánok ellen lázit. A Toronto Star információi szerint az Air Canada körlevelet bocsátott ki, mely felhívja az angliai repülőtéri dolgozókat, hogy ne engedjék ul Haq-t az Air Canada fedélzetére, hanem szólítsák fel, hogy lépjen kapcsolatba Kanada londoni külképviseletével, ahol szigorú ellenőrzés alá veszik az imám útlevelét. Lesley Harmer, a kanadai bevándorlási minisztérium kommunikációs főnöke elmondta: a kanadai hatóságok bárkit letartóztathatnak akik gyűlöletkeltő beszédet mondanak Kanada területén.

Québeci szeparatisták példaértékűnek tartják Montenegro leszakadását

Néhány nappal ezelőtt a kanadai kormány meglehetősen csendesen és visszafogottan tudomásul vette Montenegro függetlenségét Szerbiától. Ezzel kapcsolatban Gilles Duceppe, a szeparatista Bloc Québécois vezetője elmondta: Kanada döntése, hogy tudomásul veszi Montenegro szuverenitását precedens értékű és kötelezővé tenné azt is, hogy a kanadai kormány elismerje Québec függetlenségét, amennyiben a tartomány szeparatista erői nyernének egy jövőbeli népszavazáson. "Nem hiszem, hogy Kanada más szabályokat használhatna Québec esetében"--mondta Duceppe a Montreal Gazette  napilapnak. Ismeretes hogy, a "Clarity Act"  törvény bonyolulttá teszi Québec leszakadását, mivel ezt csak ügydöntő népszavazáson feltett egyértelmű kérdés és egyértelmű többség esetében engedélyezi. A törvénycikk azonban nem határozza meg, hogy ki dönti el,  pontosan mi számit egyértelmű kérdésnek és mi többségnek. 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.