A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Június 19, 2006

Ádám Christopher

 

A parlament lerohanása, a képviselők fogságbavétele, a kormányfő lefejezése

Ezt tervezte a 17 terrorista gyanúsított

Az RCMP és a kanadai nemzetbiztonsági szervek által elfogott 17 terrorista a kanadai parlamentet akarta lerohanni, politikusokat akart elfogni. Kanada miniszterelnökének lefejezését is tervezték és a CBC, Kanada közszolgálati televízió székházának lerohanása is céljuk volt. Ez derül ki abból a vádiratból, amit június 6-án olvastak fel az ügyvédek a bramptoni városi bíróság előtt összegyült országos és nemzetközi médiának. Ezen kivül, a fiatal gyanúsítottak erőműveket akartak felrobbantani dél-Ontarioban és a torontói értéktözsde és  a CSIS, Kanada nemzetbiztonsági hivatala is célpontjukká vált.

A gyanúsítottakat 24 órás elszigeteltségben tartják a Maplehurst fogházban, ami  Torontótól északra fekszik. A védőügyvédek szerint egyáltalán nem hagyhatják el cellájukat és angol nyelvű Koránokat kaptak, arab nyelvűek helyett. A gyanúsítottak- akik közül 5 kiskorú-nem találkozhatnak szüleikkel és csak vastag üvegablakon keresztül beszélhetnek ügyvédeikkel.  Donald McLeod, Jahmaal James, az egyik gyanúsított ügyvédje elmondta: azt szeretné elérni, hogy a fogházban lehetőség legyen a közös imádkozásra a gyanúsítottak számára. "Ők Muzulmánok. Nyilvánvalóan együtt akarnak imádkozni"-mondta McLeod.

Stephen Harper: "Értékeink miatt váltunk célponttá"

Június 2-én és 3-án kanadai rendőrök 17 férfit tartóztattak le, akik terrorista robbantásokat terveztek Toronto környékén, illetve dél-Ontarioban. Több mint 400 rendőr vett részt a vizsgálatban. A rendőrök három tonna ammónium nitrátot találtak a gyanúsítottaknál és Mike McDonell a RCMP részéről elmondta, hogy a terrorista veszély "valós és komoly volt." Tizenöt gyanusított a bramptoni városi bíróság előtt jelent meg szombaton és kiderült, hogy a gyanúsítottak Torontohoz közeli külvárosokban, valamint Kingstonban éltek, többnyire kanadai állampolgárok és közülük egyesek egyetemi hallgatók. Az RCMP becslése szerint a tervezett robbantások háromszor akkorák lettek volna mint az 1995-ös oklahomai robbantás, mely 168 áldozatot követelt. Luc Portelance, a kanadai nemzetbiztonsági szervezet (a CSIS) egyik tisztjének elmondta, hogy a gyanusítottak egymástól eltérő etnikai hátterűek. A közös tényező az, hogy valamennyiük az Al Kaida által hírdetett Iszlamista ideológiát követi. "Fontos tudni, hogy ez a rendőri akció nem vet rossz fényt egyik etnikai közösségre sem."

Számos helyi, és országos rendőri alakulat vett részt a vizsgálatban, nevezetesen az RCMP, a CSIS, a torontói rendőrség, a Peel régiós rendőrség, a Durham régiós rendőrség és az INSET, az "Integrált Nemzetbiztonsági Végrehajtási Alakulat."

Stephen Harper kanadai miniszterelnök szerint Kanada is célponttá vált a terroristák számára. "Kanada, kanadai intézmények, a kanadai gazdaság és a kanadai nép volt állítólagos célpontjuk. Időről időre történelmünk során célponttá válunk életformánk miatt, társadalmunk, értékeink és sokszínűségünk miatt. Olyan értékekről van szó, mint a szabadság, a demokrácia, és a törvény tisztelete. Ezek az értékek teszik naggyá Kanadát-"Mondta Harper miniszterelnök.

"Kriminalista  szekta működik az Iszlámon belül"

Wajid Khan, Mississauga-Streetsville Liberális képviselője a kanadai parlamentben elmondta: az Iszlámon belül egy kriminális szekta működik, mely ellen az egész muzulmán közösség fel kell szólaljon. "Én azt mondom a kanadai muzulmán közösségeknek, hogy ne védjék az Iszlám vallást, hiszen az nem szorul az ő védelmükre.

Azt kell tudni, hogy a közösségen belül létezik egy kriminális szekta. Nem lehet az egész vallást hibáztatni. A társadalomban van a probléma. Emlékezzünk csak Timothy McVeigh-re, arra, hogy több mint 60 gyilkosság volt itt Torontóban. A gyerekek agymosáson mennek keresztül, hogy drogot szedjenek, vagy belépjenek a prostituáltak világába. Ez tágabb, társadalmi probléma, ez kanadai probléma. Nincs 'keresztény probléma,' vagy 'muzulmán probléma.'

El kell ismernünk, hogy ez a szélsőséges szekta hozta a muzulmán közösséget ebbe a helyzetbe. Felelősségérzetük kell legyen, óvatosnak kell lenniük és együtt kell dolgozniuk az állammal"

-Nyilatkozott Khan a Globe and Mail-nek.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.