A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Június 5, 2006

Ádám Christopher

 

Mélyreható reformokra készül a Konzervatív kormány

Május 30-án mélyreható reformtervezeteket tűzött az ottawai parlament napirendjére Stephen Harper Tory kormánya. Amennyiben a képviselők a törvényjavaslatokat megszavazzák, alaposan megváltozhat a kanadai demokrácia. Harper miniszterelnök négyévente tartandó, előre kitűzött választásokat szeretne, melyek mindig október harmadik hétfőjén lennének esedékesek.

Ennek értelmében a következő választás elvileg 2009 október 19-én lenne, amennyiben Harper kisebbségi kormánya nem bukik meg a következő években. Ezen kivül a Konzervatív Párt azt is javasolja, hogy a szenátorok maximum nyolc évig tölthessék be tisztségüket  a felsőházban. Jelenleg a szenátorok 75 éves korig maradhatnak a szenátusban. Harper jelezte: az ellenzék bármikor leszavazhatja a kormányt és akkor választások lennének. "Természetesen a parlament bármikor megbuktathatja a kormányt, ammenyiben az ellenzék felelőtlenül kiván viselkedni."

A jelenlegi rendszer szerint a miniszterelnök bármikor kérheti a Főkormáyzótól a parlament feloszlatását és az általános választások kihirdetését , de egyben akár öt évet is várhat mielőtt megméreti pártját. Úgy tűnik, hogy Bill Graham, a Liberális Párt ideiglenes vezetője ellenzi a kormány előterjesztését. Három tartományban működik az előre rögzített választási rendszer: Ontarioban, Brit Columbiában és Newfoundlandban.

Jelentős Konzervatív főlényt mutat a legujabb felmérés   

Amennyiben ma lennének parlamenti választások, Kanada Konzervatív Pártja többségi kormányt alakíthatna. Ez derült ki a CanWest média megrendelésére végzett legújabb Ipsos-Reid közvélemény-kutatásból. A pártpreferenciás felmérés szerint: a lakosság 43% szavazna a Stephen Harper által vezetett Torykra, 25% a pártvezető nélküli Liberálisokra, 15% a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) mellett szavazna, 9% a szeparatista Bloc Québécois-ra és 5% a parlamenten kivüli Zöld Pártra. A felmérés szerint a konzervatívok húsz éve nem rendelkeznek ilyen magas támogatottsággal. Darrel Bricker, az Ipsos Reid elnöke szerint Harper "feltámasztja Brian Mulroney többségét." Ezzel Bricker az egykori Tory miniszterelnökre utalt, aki úgy nyert két egymást követő többséget a nyolcvanas években, hogy összefogta a québeci "puha" nacionalistákat a nyugat-kanadai konzervatívokkal.

"Az emberek ránéznek Harperre és valahogy szeretik amit látnak"-mondta Bricker. Harper kormányzásának első 100 napjában volt azonban bőven vita is. A kanadai hadsereg résztvétele az afganisztáni terror-ellenes háborúban, az új konzervatív kormány Kyoto-ellenes irányzata és a miniszterelnök jól ismert feszült viszonya az országos médiával (Harper éppen a napokban mondta azt, hogy "befejezte" kapcsolatát az országos sajtóval) izgalmassá tette a kanadai politikát, de közben nem mérsékelte a konzervatív előnyt és nem tudott plusz pontokat szerezni a Grit ellenzék sem.

Québec tartományban a legérzékelhetőbb a Tory előretörés ott, ahol a lakosság 33% támogatja Harper pártját, 38% a Bloc Québécois-t és csupán 14% a Liberális Pártot.  Mint ismert: A Bloc Québécois mellett, hagyományosan a Liberálisok alkották a föderális alternatívát. Ontarioban, Kanada legnépesebb tartományában (amely liberális bástyaként szolgált) a konzervatívok első helyen állnak 42 százalékkal, míg a liberálisok a lakosság 38 százalékát tudhatják magukénak. Az NDP is visszaesett: most 11%-on áll. Brit Columbiában pedig tetemesen vezet a kormánypárt: a lakosság 48 százaléka szavazna a Torykra, 26% az NDP-re és 20% a liberálisokra.

A bevándorlók 90% százaléka nem esett át szűrésen

 A CSIS, Kanada nemzetbiztonsági szervezete szerint az elmult 5 év alatt az Afganisztánból és Pakisztánból érkező bevándorlók 90 százaléka nem esett át megfelelő mértékű szűrésen. Jack Hooper a CSIS operációs igazgató-helyettese egy szenátusi nemzetbiztonsági bizottságnak elmondta: 2001 óta 20 ezer bevándorló érkezett Afganisztánból és Pakisztánból Kanadába. "Módunk van arra, hogy minden tíz bevándorlóból egyet ellenőrizzünk.

Lehet, hogy ez elégtelen."- mondta Hooper. Colin Kenny liberális szenátor és bizottsági elnök szerint ez az arány elfogadhatatlan, hiszen a két említett országban a legelterjetteb a radikális Iszlám. 

A CanWest információi szerint Hooper úgy távozott a bizottsági gyűlés után, hogy nem volt hajlandó az újságírók kérdéseire válaszolni.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.