A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Május 8, 2006

Ádám Christopher

 

28 éves rekordot döntött meg a kanadai dollár

2006. április 28-án, amikor egy dollár 89 amerikai centre emelkedett,  28 éves rekordot döntött meg a kanadai dollár az amerikai valutával szemben.

Utoljára 1978-ban volt ilyen magas a kanadai dollár és elemzők szerint az emelkedés annak köszönhető, hogy a pénzügyi világ legújabb jelentései azt mutatták, Kanada gazdasága tovább erősödött és szilárd alapokon áll. Linda Sims, a CTV kanadai televízió gazdasági szerkesztője emlékeztetett arra, hogy 1976-ban a kanadai dollár egyenlő volt az amerikaival, sőt volt olyan idő is, amikor pénzünk értéke magasabb volt.

Az utóbbi négy évben azonban több mint 40 százalékkal javult a kanadai dollár értéke. Sims szerint a kanadai dollár tovább erősödik és elképzelhető, hogy a közeljövőben ismét egyenlő értéke lesz az amerikaival.

DennisGartman, gazdasági szakértő, szintén úgy gondolja, hogy tovább erősödik a dollár. "Miért is ne legyen a kanadai dollár egyenlő az amerikaival? Kanadának meg van mindene ami a világnak kell. Van víz, olaj és vas.
Szerintem  mindenki vegyen kanadai dollárt."

Az USA szerint Kanada nem lép fel elég keményen a terrorizmus ellen

Egy, a Bush adminisztráció által készített jelentés szerint terrorista csoportok továbbra is működnek Kanadában, írta április 29-ei számában a Globe and Mail című országos napilap. A jelentésben ezt azzal magyarázza, hogy Kanada emigrációs rendszere továbbra is túlságosan liberális.

Pozitív oldalát tekintve,  a 292 oldalas jelentés azt is jelzi, hogy Kanada fontos szerepet játszik a terrorizmus-elleni harcban és csapatai Afghanisztánban állomásoznak. A jelentés szerint, a januárban megbukott Paul Martin liberális kormány és George Bush közti rossz kapcsolat igen hátráltatta a terrorizmus-elleni közös fellépést.

A mostani Stephen Harper konzervatív kormányról az irat nem tesz említést,  de mint ismeretes, Harper már megkísérelte Ottawa viszonyát Washington-nal megjavítani és a két ország közelebbi kapcsolatainak híve. 

Már 10 jelöltje van a Liberális pártelnöki választásnak

 Ken Dryden, liberális parlamenti képviselő is beszállt a legnagyobb ellenzéki párt választási kampányába, melynek során új pártelnököt és egyben miniszterelnök-jelöltet választanak a tagok. Dryden a hockeyvilág egyik ismert személye volt-a hetvenes években kapusként játszott.

Az egykori sportoló elmondta: amennyiben megnyeri a pártelnöki szavazást, prioritásai az oktatás és gyermekgondozás területén lesznek.

A Krónika utóbbi számában számoltunk be a többi jelöltről. Elképzelhető, hogy még három újabb jelölt is csatlakozik a népes csoporthoz.

A CBC  televízió hírei szerint John McCallum, egykori miniszter és akadémikus, Anne McLellan,  volt liberális miniszterelnök-helyettes és Ruby Dhalla parlamenti képviselő is ringbe szállhat a tisztségért. Így akár 13-ra is nőhet a jelöltek száma.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.