A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Március, 2006

Ádám Christopher

 

December 2-án választ új vezetőt  a Liberális Párt

2006. december 2-án választ új vezetőt az ellenzékbe szorult Liberális Párt.
Ez derült ki március 19-én, amikor Mike Eizenga országos pártelnök bejelentette a kongresszus dátumát és jelezte, hogy az Montreálban kerül megrendezésre. Minden jelölt  50 ezer dollár lefizetése ellenében indulhat a választáson és a jelöltek maximum 3.4 millió dollárt költhetnek kampányukra. Craig Oliver, a CTV kanadai televízió egyik veterán politikai műsorvezetője elmondta, hogy szerinte 12, de akár 16 jelölt is lehet a párt vezető tisztségére. Idáig csak Martha Hall Findlay, torontói ügyvéd jelentette be, hogy indul a választáson. Valószínű, hogy olyan magasrangú és országosan ismert politikusok és közéleti személyek is indulnak mint Scott Brison, Belinda Stronach, Stéphane Dion, Ralph Goodale, Michael Ignatieff és Bob Rae. Jelenleg Bill Graham, egykori hadügyminiszter és külügyminiszter a Liberális Párt ideiglenes vezetője. Eizenga azt is elmondta, hogy Graham "a párt és a frakció teljes bizalmát élvezi."

Stephen Harper nem sértette meg az etikai kódexet

Bernard Shapiro, föderális etikai biztos kijelentette: az általa végzett vizsgálat szerint Stephen Harper konzervatív miniszterelnök nem sértette meg sem a törvényt sem pedig az etikai kódexet, amikor David Emerson egykori liberális képviselőnek, illetve miniszternek miniszteri kinevezést ajánlott fel és igy átcsábította Vancouver-Kingsway választókörzet képviselőjét a Konzervatív Pártba. Shapiro jelezte, hogy Emerson-nek az alkotmány által biztosított joga, hogy átléphessen egyik pártból a másikba, és Harper semmi olyat sem ígért a liberálisból-lett-konzervatív képviselőnek, ami törvény-ellenes lett volna. Mint ismert: Harper és Shapiro közt éles konfliktus alakult ki, amikor március 2-án az utóbbi kijelentette, hogy vizsgálatot indít az új jobboldali kormány ellen. Harper megtagadta az etikai biztossal való együttműködést, mondván hogy Shapiro--akit még a liberális kormány nevezett ki-partizánkodik, és a liberálisok felé gravitál. Harper jelezte, hogy az új kormány a közeljövőben leválthatja a biztost.

Meváltozhat Kanada nemzeti mottója

Kanada északi politikusai meg akarják változtatni Kanada jelenlegi nemzeti mottóját, ami így szól: "tengertől tengerig." A mottó arra utal, hogy Kanada területe az Atlanti óceántól a Csendes óceánig terjed. Az északi területek vezetői és az északi választókerületek parlamenti képviselői azonban azt akarják, hogy az új mottó - nevezetesen a "tengertől, tengertől tengerig"-jelezze azt, hogy északon van a sarkvidéki óceán. "Én tényleg azt hiszem, hogy a kanadaiak ezt támogatják majd" - mondta Dennis Bevington, az Új Demokrata Párt (NDP) egyik parlamenti képviselője. Nunavut, a Northwest Territories és a Yukon területi vezetoi is támogatják Mr. Bevington kezdeményezését. Elképzelhető, hogy Stephen Harper miniszterelnök is támogatja majd, hiszen a választási kampányban jelentős hangsúlyt tett az északi sarkkörre és Kanada szuverenitására ebben a térségben. A konzervatív programhoz tartozik az is, hogy több mint 5 milliárd dollárt szándékoznak áldozni az északi vizek megvédésére, különösen a potenciális amerikai, orosz és dán követelésekkel szemben. A "tengertől tengerig" mottót (A Mari usque ad Mare) ami eredetileg a Bibliából származó jelmondat 1921 óta  használják.
Québec tartomány felhívta a lakosság figyelmét a madárinfluenza veszélyére
A közelgő tavaszra való tekintettel és az ekkor szokásos madár migráció miatt, a québeci kormány figyelmeztette a lakosságot, hogy mit kell tenni, amennyiben halott madarat talál a ház vagy kert körül. A felhívás szerint nem szabad kézzel megfogni a döglött madarat hanem csak kesztyűvel. A madár eltávolítása után pedig a területet vízzel és kékítővel kell fertőtleníteni. Gyanús esetekben pedig egyenesen a természeti minisztériumhoz kell fordulni.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.