A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Február 13, 2006

Ádám Christopher

 

Kormányt alakított Stephen Harper Konzervatív Pártja

Február 6-án, Michaelle Jean kanadai főkormányzó jelenlétében, letette esküjét Stephen Joseph Harper, Kanada 22-ik miniszterelnöke és 1993 óta az ország első konzervatív kormányfője. A 26 miniszterből álló új kormány beiktatása az ottawai Rideau Hall-ban történt, a II. Erzsébet királynőt képviselő főkormányzói rezidencián. Stephen Harper kezében saját Bibliáját fogta beiktatása alatt. "Tudjuk, hogy nem lesz könnyű kisebbségből kormányozni, de megvannak prioritásaink és másokkal is együtt dolgozunk annak érdekében, hogy közös célokat és ötleteket találjunk"- fogalmazott az új miniszterelnök.

Harper azt is bejelentette, hogy április 3-ra hívta össze az új parlament első gyűlését és ekkor kezdődik a tavaszi ülésszak is.

Az új konzervatív kormány összetétele nagy titok volt Ottawában, és semmiféle információ nem szivárgott ki a beiktatás előtt. Az egyik meglepetés az volt, hogy  Harper egyik új minisztere a liberális David Emerson lett, aki a választások alatt még a Liberális Párt színeiben indult, és hevesen bírálta a konzervatívokat. David Emerson, miután kilépett a régi kormánypártból és a győztes jobboldalhoz csatlakozott, ma már a konzervatív kormányban foglalja el helyét mint a nemzetközi kereskedelemért felelős miniszter. A konzervatív kormány magasrangú miniszterei között van Peter MacKay külügyminiszter, Jim Flaherty pénzügyminiszter, Vic Toews igazságügyminiszter, Monte Solberg bevándorlási miniszter, Gordon O'Connor hadügyminiszter és Bev Oda nemzeti örökség miniszter.

A québeci Lawrence Cannon lett az új közlekedésügyi miniszter és a montreáli Michael Fortier (aki nem indult a választásokon) közmunkaügyi miniszterként foglalja el helyét a kormányban. A parlament nem azonban nem  vonhatja személyesen felelőségre Michael Fortiert,mivel nem beválasztott képviselő. A másik neves québeci név az új kormányban Maxime Bernier iparügyi miniszter.
Összesen négy québeci minisztere van az új kormánynak, míg a nyugati tartományokból tizen vannak, Ontarióból pedig kilencen foglalják el helyüket a kormányban.

Bill Graham lett a Liberális Párt ideiglenes vezetője

Bill Graham, az egykori külügyminiszter és leköszönő hadügyminiszter lesz a kanadai Liberális Párt ideiglenes elnöke. Ez derült ki február 1-én, a liberális kormány utolsó miniszteri gyűlésén. Lucienne Robillard, québeci liberális képviselő pedig a párt elnökhelyettese lesz.

Ettől függetlenül Paul Martin leköszönő miniszterelnök azt is bejelentette, hogy ameddig nem választ a párt új miniszterelnök-jelöltet, papíron ő marad a párt vezetője, azonban valamennyi parlamenti feladatát átadta Bill Graham-nek. Valószínű, hogy Bill Graham beköltözik az ellenzéki rezidenciába, Stornoway-be, amiután  Stephen Harper, az új konzervatív miniszterelnök és családja onnan eltávozik. Mike Duffy, a CTV veterán riportere megkérdezte Bill Grahamot, hogy valóban akart-e vezető lenni. "Szerintem nagy megtiszteltetés, hogy felkértek erre" mondta Graham és jelezte, hogy örömmel vállalja a kinevezést.

Paul Martin az országos médiától és sajtótól is elköszönt utolsó sajtótalálkozóján. Elmondta, hogy nem adott Stephen Harpernek semmilyen tanácsot, azonban "jól" elbeszélgettünk, amikor is  főleg a külpolitikáról esett szó. "Szerintem eljön majd az idő 20 - 30 év múlva, amikor az emberek visszatekintenek ezekre az évekre és azt mondják majd, hogy egy 32 milliós ország vezető pozícióra emelkedett ebben a változó világban. Nagyon örülök, hogy én is résztvehettem ebben"--mondta Paul Martin.

Kanadában is játszák Koltai Sorstalanság című filmjét

Kanadában is bemutatásra kerül Koltai Lajos magyar filmrendező Sorstalanság című filmje. Február 3-án kezdték el a magyar film kanadai bemutatását Torontóban és Montreálban. A film Kertész Imre Nobel-díjas könyvére épül, amely egy 14 éves magyar fiúról szól, aki 1945-ben ugyan elmenekült a náci koncentrációs táborból, de Budapestre való hazautazása aligha volt örömteli. Családja, barátai és régi otthona mind eltűntek, ezért idegen világban találja magát a film főszereplője.

A The Jewish Tribune című torontói hetilap szerint a Sorstalanság rendkívül mély és beható film. "A Sorstalanság azt a fontos kérdést teszi fel, amelyre igazán nincsen válasz: hogyan történhetett mindez meg ? A film bemutatja, hogy miért szálltak fel magyar zsidók zsúfolt vasúti teherkocsikra, amelyek haláltáborokba vitték őket.

Ezenkívül vonzó  képet mutat a családi életről, mielőtt a fiú apját elviszi a Gestapo--"nyilatkozott Koltai Lajos egy  Torontóban készült interjúban. A The Globe and Mail című országos napilap 3 csillagot adott a filmnek. "A film igazi felfedezése csak a szövetségi erők után jön. Felszabadítva (de ez a szó is annyira helytelennek tűnik) és még csíkos, rongyos ruhába öltözve, Gyuri lassan hazafelé indul. Találkozik a megértő katonával aki Amerikába hívja a fiút. Találkozik a liberális humanistával, aki a pokolról beszél. Találkozik a revizionistával, aki máris tagadja a Holokaustot. Találkozik magyarokkal, akik arra próbálják rávenni, hogy felejtsen el mindent, és találkozik zsidókkal akik azt mondják, hogy sohase felejtsen"--írja Rick Groen filmkritikus a The Globe and Mail-ben. Montreálban a Sorstalanságot az AMC - Pepsi Forum belvárosi moziban játszák, Torontóban a Sheppard Grande és a Carlton mozikban mutatják be.

Megmentették az Esterházy bányában rekedt 72 bányászt

Január 30-án, huszonnégy órás várakozás után kiszabadítottak 72 bányászt, akik földalatti tűz miatt  a Saskatchewani Esterházy nevű település melletti kálium-karbonát bányában rekedtek. A CTV kanadai televízió tudósítója Esterházyból elmondta, hogy "rendkívüli megnyugvást" éreztek a megmentett bányászok és az érintett családok, akik egész éjjel a bánya környékén vártak valamilyen hírt a bányászokról.

A legtöbb bányász a Dynatech nevű cég dolgozója volt. A K2 Mosaic nevű bányában dolgoztak, amikor kitört a tűz és vegyszerekkel dúsított füst borította el az alagutakat. Ekkor a bányászok két földalatti "biztonságos terembe" menekültek, ahol a mentőket.  várták. A bánya amely 125 mérföldre fekszik Reginától, 1962-ben kezdett el működni a Manitoba határa környékén található Esterházy mellett.

Esterházy volt Kanada egyik első magyar települése. 1886-ban létesült, amikor 35 magyar földmunkás család telepedett le a környékbeli Kaposvár nevű községben 

Ma Esterházy lakossága összesen 2348 fő, de magyar család már aligha található.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.