A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Január 16, 2006

Ádám Christopher

 

Vezet a konzervatív párt, Jelentősen megváltoztak az erőviszonyok

A legújabb felmérések szerint a választási kampány második felében Stephen Harper konzervatív pártja átvette a vezetést a liberálisoktól. A január 5-én a The Toronto Star és a La Presse napilapokban közzétett EKOS pártpreferenciás közvélemény-kutatás kimutatja, a kanadai választópolgárok 38 százaléka szavazna a konzervatívokra.  Ezzel szemben Paul Martin liberális pártja visszaesett 33 százalékra. A szocialista Új Demokrata Párt (NDP) 18 százalékon áll és a nemzeti mintából kiderül, hogy a szeparatista Bloc Québécois-ra a lakosság 10 százaléka szavazna, amely két-három pontos visszaesést jelent a québeci szeparatisták számára. Ha most lennének a választások, a konzervatívok alakíthatnának kormányt és Mr. Harper lenne a miniszterelnök. De a január 23-i voksolásig még sok minden megváltozhat. Számos elemző rámutatott arra tényre, hogy a kanadai lakosság csak néhány napig tűri el azt, ha a jobboldal vezet a közvélemény-kutatásokban. Ha úgy tűnik, hogy a liberálisok bukás szélén állnak és ha egyre valószínűbb a jobb-közép kormányzás, akkor  a bizonytalan szavazók, valamint az NDP baloldalra hajlók táborából is sokan átszavaznak a liberálisokra. Ez történt a 2004-es választásokon is, amikor a voksolás napján az NDP "puha" szavazóbázisa átszavazott a nagyobbik bal-közép pártra.

A rendőrség nyomozást rendelt el az állítólagos kiszivárgások miatt

November 23-án, Ralph Goodale, a liberális kormány pénzügyminisztere bejelentette, hogy a kormány nem adóztatja meg a befektetési alapokba, illetve kötvényalapokba helyezett pénzt. Szokatlan módon, néhány órával a bejelentés előtt a tőzsdén különböző alapok rendkívüli nyereségeket kezdtek felmutatni. Így azonnal felmerült a gyanút, hogy a kormányhoz, illetve a pénzügyminiszterhez közeli emberek kiszivárogtatták a küszöbön álló kormánydöntést annak a érdekében, hogy a befektetési alapok az értéktőzsdén jobban szerepeljenek. Az efféle kiszivárogtatást a törvény szigorúan bünteti és a gyanú miatt december 28-án a kanadai király rendőrség (az RCMP) az ügyben bűnügyi nyomozást rendelt el.

Az újabb kínos ügy rosszkor jön a liberálisok számára, akik szoros választási kampányban küzdenek hatalmi pozíciójuk megtartásáért. A konzervatívok, az új demokraták és a szeparatisták már fel is szólították Goodale pénzügyminisztert, hogy mondjon le és egyre inkább hangsúlyozzák azon érvelésüket, hogy a liberális part teljesen korrupt.
Mr. Goodale bejelentette, hogy az új év első napjaiban ő is találkozik az RCMP nyomozóival. A pénzügyminiszter elismerte, hogy a kormánydöntés hivatalos kijelentése előtt, néhány magasrangú hivatalnok már tudott róla és Paul Martin miniszterelnök is.
Egy brossardi meccset látogatva, Mr. Martin is beismerte, hogy tudott a befektetési alapokat érintő döntésről. "Én voltam egyike akinek tudomása volt róla." Mr. Martin továbbra is támogatja pénzügyminiszterét és nem kéri lemondását. A botrány kitörése után végzett Decima közvélemény-kutatás kimutatja, hogy a lakosság 45 százaléka támogatná Mr. Goodale lemondását, míg 38 százalék továbbra is szívesen látná  pénzügyminiszteri tisztségben.
Az RCMP hangsúlyozta, hogy még "nincsen semmilyen bizonyíték, amely bűntettre mutatna." A rendőrség azt is elmondta, hogy a vizsgálat hónapokig is eltarthat. Ez azt is jelenti, hogy január 23-án-a választás napján- az ügy még nyitott lesz.

Megtámadták a kanadai külügyminisztert a montreáli metrón

December 28-án este nyolc órakor egy férfi megtámadta Pierre Pettigrew külügyminisztert a montreáli metrón, a sárga vonal Cote-Vertu-i végállomásán. A támadó Mr. Pettigrew mobilját próbálta elrabolni és a külügyminiszter a támadás közben kisebb sérüléseket szenvedett. Egy 19 éves jó szamaritánus jött Mr. Pettigrew segítségére, aki szintén megsérült a konfrontáció közben. A rendőrök a támadót megtalálták, őrizetbe vették és erőszakos bűntettel vádolták. Frederick Estelle, a 24 éves vádlott december 30-án jelent meg a bíróság előtt. Bevallotta, tudta, hogy közismert személyt támadott meg. Mr. Estelle családja is jelen volt a tárgyaláson, de rokonai sem tudták erőszakos viselkedését megmagyarázni. Elmondták, hogy a fiatalember szigorú keresztény családból származik. A bíró elrendelte Mr.Estelle január 10-ig történő őrizetbentartását, amikor is újabb tárgyalásra kerül sor.
A CTV kanadai televízió kérdésére Pierre Pettigrew szóvivője elmondta, hogy a külügyminiszter szeret  testőrei nélkül a metrón utazni. A eset iróniája az, hogy éppen néhány hónappal ezelőtt tört ki az a botrány amikor kiderült, hogy Mr. Pettrigrew adófizetők pénzből fedezett külföldi útjaira is magával vitte sofőrjét, még akkor is amikor ott autóvezetésre alig került sor.

Miklósházy Attila püspök megbízatása lejárt

Miklósházy Attilának, a külföldön élő római katolikus magyarok püspökének megbízása 2006-ban lejár.            
Miklósházy püspök a torontói St. Augustine's Seminary-ból tartja a kapcsolatot a nyugati világban működő magyar egyházközségekkel immár 16 éve. Legutóbbi körlevelében elmondta azt, hogy még nem lehet tudni, ki veszi át a püspöki megbízást.
"Hálás vagyok az elmúlt 16 esztendőért, amikor az emigráns magyarságot szolgálhattam korlátozott módon ugyan, de  lehetőségeim szerint. Rendkívüli élményekben volt részem az emigráns magyarok között, akik hősiesen és áldozatosan megmaradtak hitükben és magyarságukban. Csak azt sajnálom, hogy gyengeségeim miatt nem tudtam többet tenni értük. Köszönetet kell mondanom mindazoknak, akik igen nehéz körülmények között összetartották és szolgálták a magyarság ügyét-"írta a püspök úr.
Kanadában és a nyugati világban mindenhol egyre csökken a magyar egyházközségek száma és egyre nehezebb fiatal magyar papokat szerezni. Erre a tényre a püspök úr is rámutatott levelében. "Az emigráció egyre inkább az idősek sorsát éli, papjaink is fogynak, velünk együtt. Kötelességünk tehát nemcsak elfogadni a természetes fejlődést, de meg kell tanulnunk Szt. Istvántól, hogy másnyelvű népekkel együtt kell élnünk, különösen amikor keresztény hitünk erre kötelez. A helyi társadalomba és egyházba történő integrálódás keresztény kötelességünk, de ugyanakkor magyar nemzeti azonosságunk megőrzése becsületbeli feladat, nemcsak magunk, hanem a második és harmadik generáció számára is"-fogalmazott Miklósházy püspök körlevelében.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.