A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
 Május 22, 2006
Magyar Krónika
Bencsics Klára
Montreál

 

Bajor Gizi,
1915-ig Beyer, Bayer, utána Bayor, majd Bajor (Bp., 1893. máj. 19. - Bp., 1951. febr. 12.): színésznő,

A Nemzeti Színház örökös tagja (1928), Kossuth-díjas (1948), kiváló művész (1950). A Színművészeti Akadémiát 1911-től 1914-ig végezte.  Már növendék korában feltűnt a Nemzeti Színházban, Népoty: A kicsinyek c. darabjának egyik szerepében   Tóth Imre 1914.- ben szerződtette a Nemzeti Színházhoz, s mint a színház tagja először Gaál József Peleskei nótárius c. darabjának Lizi szerepét játszotta. Egy év megszakítással - 1924-25-ben a Magyar Színházhoz szerződött - haláláig a Nemzeti Színház tagja volt. Első sikerét 1915-ben Gárdonyi Géza Annuskájának címszerepében aratta. Ambrus Zoltán igazgatásának első esztendejében (1917-18) került az együttes élvonalába három magyar darab (Móricz Zsigmond: Pacsirtaszó, Bródy Sándor: A dada, Molnár Ferenc: Uri divat) és két Shakespeare-mű (Ahogy tetszik, Romeo és Julia) főszerepeinek feltűnést keltő alakításával. Tehetsége Hevesi Sándor rendezői irányítása mellett bontakozott ki. Igazgatói kinevezése után Hevesi 1922-től kezdve reá építette műsorát. A 20-as évek végén már az ország egyik legnagyobb és legünnepeltebb művésze volt. Gyakran vendégszerepelt fővárosi magánszínházakban is . 1929-től kezdve rendszeresen fellépett a Rádióban is. 1938-ban rendezte Székely Júlia Nóra leányai c. darabját a Kamaraszínházban. 1918-1941 között számos filmben játszott, többek között az 1929-30-ban Párizsban forgatott két sokverziós film magyar változatában. Közismert jótékonysága és a szegény festők fölsegélyezésére szervezett műteremaukciói csak fokozták rendkívüli népszerűségét. A II. világháború alatt bátran állt ki az üldözöttek mellett is. Első férje dr. Vajda Ödön ügyvéd (1920-1927), a második dr. Paupera Ferenc, a Földhitelbank ig. ja (1928-1932), a harmadik dr. Germán Tibor orr- és gégespecialista, egyetemi tanár (1933-1951) volt. Halála tragikus körülmények között következett be. Férje, attól való indokolatlan félelmében, hogy feleségét teljes süketség, agydaganat és kínos halál fenyegeti, megzavarodott elmével megölte, majd utána öngyilkos lett. A halálát követő évben budai villájában emlékmúzeumot nyitottak meg. Rendkívül széles skálájú művész volt. Klasszikus és modern, drámai és vígjátéki műfajban egyaránt páratlan alakításokat nyújtott. Játékát gondos kidolgozás és szerkesztés, magasfokú beszédtechnika és mimikai készség, gazdag árnyaltság és nagy játékosság, humor, drámai erő és átalakuló képesség jellemezték.   A kötött szövegű klasszikusok helyett szívesebben játszott laza szövésű modern darabokat, ahol alakteremtő ereje, ötletessége és technikája szabadabban és gazdagabban érvényesülhetett. Sikereit a darabok százon felüli előadássorozatai jelezték. -

Szörényi Éva
(Lersch Elvira) (Bp. 1917. máj. 26. - ): színésznő.

1935-ben végzett a Színművészeti Akadémián és a Nemzeti Színház tagja volt 1956-ig. A Nemzeti Színház 1945-56 között 10-12 Shakespeare drámát játszott. Ezek nagy részében Szörényi Éva volt a női főszereplő. Ő volt Lady Anna a III. Richárdban     Desdemona az Othello-ban, először Tímár József, majd Bessenyei Ferenc Othellója oldalán, Cordélia a Lear királyban, Ophelia a Hamletben, Olivia a Vízkeresztben. Majd Csongor és Tündében., Szentivániéji álomban is. Mindez alig 10 év alatt. Ritka színészi bravúr     Az 56-os forradalomkor, a Nemzeti Színház Forradalmi Bizottságának elnöke.  A forradalom leverése után Ausztriába  menekült, majd 1957-ben az USA-ban telepedett le, ahol évtizedekig járta Észak Amerika magyarlakta  városait és  előadásokat tartott. Montralban is volt kétszer, 1983, 1985-ben  Klasszikus és modern művekben, tragédiákban és vígjátékokban egyaránt kiemelkedő alakítások fűződnek nevéhez. Játékára az átgondoltság és a mély átélés jellemző. Filmezett is. Művészetét 1952-ben Kossuth-díjjal, 1954-ben érdemes művész, majd kiváló művész kitüntetéssel ismerték el.  Filmszerepei: Amerikai rapszódia (2001)  Erkel (1952) . Könnyű múzsa (1947). Aranyóra (1945) . A tanítónő  1945   Madách - Egy ember tragédiája (1944)  

Ligeti György
zeneszerző, született: 1923. május 28., Dicsőszentmárton (Tirnaveni)

Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte Farkas Ferenc és Veress Sándor tanítványaként, 1950-től ugyanitt már tanár. 1957-1969-ig Bécsben él, közben a darmstadti mesterkurzusokon tanít. 1961-től a Stockholmi Zeneművészeti Főiskola tanára, 1972-ben composer is residence a kaliforniai Stanford egyetemen, 1969-1973-ig Berlinben él, napjainkban zeneszerzői munkássága révén korunk egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő zeneszerzője. Számtalan kompozíciója sokszínű, gazdag palettájú, művelt és igen tudatos zeneszerző képét vetítik elénk.  Pozícióját az európai avantgarde mesterei között Atmospheres című zenekari darabjával alapozta meg, ezzel ellentétes zenei világot tár elénk Aventures és Nouvelles Avantures című mimodrámája, amely újfajta hangzásképekkel, elképzelt nyelven írt szövegeivel valóban új utat jelentett a 20. századi zeneszerzésben. Ligeti sohasem állt meg egy-egy stiláris hangzáskép mellett, mindig újat és újat keres műveiben, és éppen ezért is fogadja minden egyes újabb alkotását nagy nemzetközi érdeklődés.

Oláh György -
George Andrew Olah  (Budapest, 1920.május 29. ) Nobel Díjas

A budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett, a Budapesti Műegyetemen szerzett vegyészmérnöki oklevelet. Ott is kezdte kutatói pályáját Zemplén Géza munkatársaként. 1956-ban először Kanadába, majd az Egyesült Államokba ment, ott előbb a Case Western Reserve University of Southern California professzoraként dolgozott. Szerteágazó munkássága a modern szerves kémia területén. Legfontosabb eredménye kétségkívül az 1994-évi Nobel-díjjal jutalmazott "hozzájárulása a karbokationok kémiájához". Ebből még a szakember számára sem derül ki munkájának jelentősége. Többet mond, hogy lényegében az ő munkái döntötték meg a szén négy vegyértékűségének  dogmáját, és új utakat nyitottak a szénhidrogének előállítására. Állandó a kapcsolata a hazai kutatókkal, Los Angeles-i intézetében gyakran hallani magyar szót. Az MTA 1990-ben választotta tiszteleti tagjává.

Harsányi János
John C. Harsanyi (Budapest, 1920.május 29. Berkeley, 2000.augusztus 9)   Nobel dijas

A Fasori Gimnáziumban érettségizett, gyógyszerészi oklevelét a Budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte 1924-ben. 1947-ben filozófiai doktorátust nyert. 1950-ben Ausztráliába ment, a Sidney-i Egyetemen közgazdászként végzett. Különböző amerikai és ausztráliai Kocsis Zoltán   Zongoraművész,  Született: 1952. május 30., Budapest 1957 és 1963 között a Fővárosi Zeneiskola Szervezetben Szmrecsányi Magda, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Fülep Tamás, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Kadosa Pál, Rados Ferenc és Kurtág György tanítványa. 1973 óta ugyanitt tanár. Igazi feltűnést akkor keltett, amikor megnyerte a Magyar Rádió Zongoraversenyének első díját. Azóta az egész világon ismert és nagyra becsült zongoraművész, számos hanglemezfelvétele (először a Hungarotonnál, majd a Philips cégnél) aratott nagy sikert és nyert nemzetközi díjat. Sokoldalú muzsikus, zeneszerzőként és átdolgozások szerzőjeként is tevékeny, és az elmúlt években egyre több időt szentel a vezénylésnek. Jelenleg a Nemzeti Filharmonikusok vezetőkarnagya, és zenekarával sok nemzetközi turnén vesz részt. Szerkesztője, illetve társszerkesztője a Hungaroton archív lemezsorozatainak (Bartók, Kadosa, Dohnányi).

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | 2006 Magyar Krónika Rt.