A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

 

 

 

Magyar Krónika,
2017. március 14.

Surján László

 

Minden meglepetés nélkül lezajlott Áder János köztársasági elnök újraválasztása. A parlament 15 percet adott az elnökjelölteknek, hogy gondolataikat kifejtsék. A beszédeknek nem volt, nem is kellett korteskedőnek lennie, az érintett képviselők kérdőjelek nélkül hallgatták meg a jelölteket: mindenki tudta, kit fog támogatni.
Nem célom sem az, hogy az elhangzottakat értékeljem, sem, hogy a jelölteket összehasonlítsam. Volt azonban Áder János beszédében öt perc, amit fontosnak tartok kiemelni. Első elnök periódusában olyan jelentősnek tartotta a szerb-magyar megbékélésben elért áttörést, hogy beszéde egy harmadát ennek szánta.

Ezt a beszédrészletet lehet meghallgatni az alábbi hangklipben:
Hozzátenni valójában nem kell semmit. Csak egy dologra hívom fel a figyelmet, amit nagy örömmel hallottam a beszéd végén. Köztársasági elnökünk név szerint megemlítette Matuska Mártont, aki a Charta XXI közösségéhez tartozik. Ezt a megbecsülést azzal érdemelte ki, hogy éveken át, reménytelenül szinte, de nem kockázat nélkül, kutatta az áldozatokat és kereste a róluk való megemlékezés módját. Nélküle és a hozzá hasonlók áldozata nélkül nem jutottunk volna el a kölcsönös bocsánatkéréshez és megbocsátáshoz.
Tisztában vagyok azzal, hogy mind a magyarok, mind a szerbek között sokan vannak, akik belülről még nem jutottak el ehhez a kölcsönös megbocsátáshoz.

Hosszú és fájdalmas folyamat, amíg a felelős államvezetés kimondott szavai őszinte közvélekedéssé alakulnak. Nekünk az a feladatunk, hogy személyes kapcsolatokon keresztül ezt segítsük elő. Aki erre erőt és készséget érez magában, tegyen meg annyit, hogy a megbékélési nyilatkozatot a chartaxxi.eu oldalon aláírja.

Akit még többet is tenne, írjon az info@chartaxxi.eu címre. Szeretettel várjuk.az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.