A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

 

 

 

Magyar Krónika,
2016. január 11.

lSurján László

 

Nem gondolom, hogy Aldous Huxley disztópiájának nyomába tudnék eredni, vagy akárcsak megközelíteni az ő lényegre látását. De az egyre szaporodó hírek elgondolkodtatnak.

A hír, ami írásra késztet, a mai MTI közlemények között található.  Íme:

(MTI) - Elbocsátja 34 munkatársát és állásaikat egy mesterséges intelligencia (AI) rendszerrel tölti fel a Fukoku Mutual Life Insurence japán biztosítótársaság. Az IBM cég Watson Explorer AI rendszere a biztosítottaknak járó kifizetéseket fogja kiszámolni.

Hogy ez a munka gépesíthető, nem csodálom. Hogy egyedi elbírálások manapság nincsenek, ezt egyesek a demokrácia diadalaként élik meg, és ámuldoznak egy úgymond korrupció mentes világ láttán. Mert egy profit érdekeltségű biztosító intézet döntéseit nem befolyásolhatják olyan tényezők, amelyek az irgalom vagy a méltányosság körébe tartoznak.

Ahogy a 34 elbocsátott munkatársnak sem irgalmaztak.

A mesterséges intelligencia nem megy szabadságra, hét napon át dolgozik, 24 órán át: non stop szolgáltatás. Jó, olykor van karbantartási idő. De erre lehet, hogy van tartalék kapacitás, ahogy áramkimaradás esetére is van tartalék áramforrás, akkumulátor sőt generátor is.

Mindig szerettem a „kütyüket”. Elsők között alkalmaztam a számítástechnikát orvosi jegyzőkönyvek írására. Nem idegen nekem ez a világ. Illetve nagyon is. Mindig úgy képzeltem, hogy a gép az emberért van és nem az ember helyett.

Felettébb örvendeznék, ha arról is jönne hír, hogy ügyes emberek behatoltak a Watson Explorer mesterséges agyába és ennek eredményeképpen abnormális kifizetések kerültek az ügyfelek bankszámlájára, ráadásul úgy, hogy nyomára sem jöttek annak, hogy kiktől követeljék vissza a pénzeket.

Gonosz vagyok? Lehet, hogy elfogott valami dühösség. Pedig csak a végig gondolást hiányolom. Ha minden hivatalnok az utcára kerül, ha a gépkocsikba nem kell vezető, ha a gyárakba nem kell munkás, akkor ki a fene fogja magát az életbiztosítónál biztosítani és miből? Ma már orvosi műtéteket is végeznek robotok. Viszonylag könnyen fel lehetne építeni egy ember nélküli várost. Jobban és olcsóbban működne, mint a jelenlegiek.

De minek?

Emberek, nem néztetek túl sok scifit?

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.