A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
Keresés


HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

Európának érdeke, hogy Magyarország erős legyen

2014. szeptember 12.

Forrás: mno.hu                  

Budapestre látogatott José Manuel Barroso. Az Európai Bizottság leköszönő elnöke átadta a brüsszeli testület és Magyarország közötti partnerségi megállapodás dokumentumait Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Szemben a látszattal két okból vagyunk itt, az első kétségkívül a megállapodás, ami a következő hét évről szól – fogalmazott a találkozó elején Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ez alkalommal José Manuel Barroso EB-elnökként utolsó hivatalos látogatását teszi Magyarországon.

Jó hírnek nevezte a megállapodást, amelynek története hosszú.

– Március táján kezdtük, hosszú és kemény tárgyalások vannak mögöttünk. Egy tartalmi elemet emelnék ki. Végig az volt a célkitűzésünk, hogy a források 60 százaléka a magyar gazdaságba menjen. A belső arányai most változnak meg a forrásfelhasználásnak, és más rendben történik a címzettekhez juttatása, átlátható, egyszerű és ésszerű is, egybevág a kormány gazdaságfejlesztési szakpolitikájával – hangsúlyozta a kormányfő.

A Magyarországra tőkét befektetett külföldiek hozamából, amit kivisznek, nagyjából annyi forrás is érkezik az országba – említette Orbán, aki szerint ha ezek a pénzek nem forognának vissza a gazdaságba, felbillenne az egyensúly. – Ha jól használjuk fel, hét év múlva fejlett ország lesz Magyarország, amely gyorsabban tudja törleszteni adósságait.

Voltak vitáink az Európai Unióval…

Orbán ezt követően köszöntötte a hivatalából távozó José Manuel Barrosót.

– Ez alatt a tíz év alatt Barroso elnök úr volt az, aki biztos kézzel irányította az Európai Unió hajóját. Magyarország szempontjából is döntő fontosságú tíz év volt, hisz egy dolog valamibe belépni, de ez a tíz év volt Magyarország helyfoglalása. Eredményeképpen, különösen 2010 óta a magyar modellt beépítettük Európa kereteibe – vázolta Orbán, kijelentve, Európának az az érdeke, hogy Magyarország legyen erős.

A vitákról szólva azokat izgalmasaknak, érdekeseknek írta le. – Magyarországot az EU a fülétől a sarkáig átvilágította, az egyetlen ilyen tagállam – húzta alá. – A vitákat kevés kivétellel rendeztük. Úgy tekintünk a bizottságra, mint az egyetlen pártatlan szereplő az unión belül, ezért kulcskérdés, hogy hogyan tekint Magyarországra az Európai Bizottság.

Barroso megköszönte Orbánnak

José Manuel Barroso megköszönte Orbán szavait.

– Valóban nagy megpróbáltatásokkal teli évek voltak. Büszke vagyok rá, hogy az általam vezetett bizottság alatt bővült az Európai Unió a kétszeresére. Válságok is övezték ezt a tíz évet, az EU-alkotmányos válság, a gazdasági válság, és most az ukrán válság. Most viszont erősebbek vagyunk, jobban felkészültünk a globalizáció korára.

Magyarország és az EU közti viszonyról is beszélt, kiemelve a véleménykülönbségeket, „de ahogy azt helyesen megjegyezte a miniszterelnök úr, őszintén olyan intézmény volt a bizottság, ami a jogállamiság talaján működött”. Emlékeztetett: amióta Magyarország csatlakozott, Európa egyesült újjá; egy aggódás is ugyanakkor, de a félelmek közül kevés vált be.

– Fontos beszélni arról, hogy ez a kapcsolat mitől lett gyümölcsöző: szolidaritás, felelősségvállalás. Egyik a másik nélkül nincs. Európa növekedése a munkahelyteremtés felé megy, ez a legjobb recept a bizalom visszaszerzéséhez – fűzte hozzá. Szerinte nem szabad elfelejteni, hogy a szolidaritás mindvégig megvolt az uniós tagországok között, aminek egyik nagy kedvezményezettje Magyarország. Hazánk fejlettségi szintje – a dolgok jelenlegi állása szerint –, úgy véli, sokkal magasabb lehet 2020-ra, mint most.

Háttér

Mint megírtuk, csütörtökön Budapestre látogatott José Manuel Barroso. Az Európai Bizottság leköszönő elnöke átadta a brüsszeli testület és Magyarország közötti partnerségi megállapodás dokumentumait Orbán Viktor miniszterelnöknek. A nap folyamán a Budapesti Corvinus Egyetemen díszdoktorrá is avatják.

A partnerségi megállapodás átadása után a program munkaebéd az Orbán Viktor vezette magyar és a José Manuel Barroso vezette európai bizottsági delegáció részvételével.

A partnerségi megállapodás a 2014 és 2020 között Magyarországra érkező uniós források felhasználásának keretét jelenti. Az Európai Bizottság és a magyar kormány között létrejött megállapodásról szólva Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten az MTI-nek azt mondta: a kabinet és a brüsszeli testület több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg, ez a hozzá szükséges önerővel mintegy 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent a 2014–2020-as időszakban.

A portugál politikus 2004 óta állt az Európai Bizottság élén, az azt megelőző két évben országa miniszterelnöke volt. José Manuel Barroso utódja, Jean-Claude Juncker és az általa vezetett új összetételű bizottság a tervek szerint november elsején lép hivatalba.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.