A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
Keresés


HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

Orbán: a közép-európai polgárok biztonságát senki sem fenyegetheti

2014. szeptember 7.

hirado.hu / m1, Az Este                  

Jelentősen növelik Magyarország és Közép-Európa katonai biztonságát a walesi Newportban csütörtökön és pénteken tartott NATO-csúcstalálkozó döntései – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Híradó riporterének adott interjújában a tanácskozás után. A kormányfő kijelentette: Magyarország, csakúgy, mint a szövetség többi állama, növelni fogja katonai kiadásait. Orbán Viktor úgy fogalmazott, világossá kell tenni a közép-európai polgárok számára is, hogy a biztonságukat senki sem fenyegetheti.

Magyar szempontból egy nagyon sikeres NATO-csúcson vagyunk túl, minden döntés jelentősen növeli Magyarország, továbbá Közép-Európa katonai biztonságát – mondta a miniszterelnök a csúcstalálkozó után. „Ennek a NATO-csúcsnak magyar szempontból az volt az értelme, hogy jelentősen, tehát nem kicsit, nem közepesen, hanem jelentősen megnöveljük Magyarország katonai biztonságát, és ez sikerült" – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: most igazolódott be a magyar nép döntése, amikor népszavazással a NATO-csatlakozás mellett voksolt. „A magyar hadsereg fejlesztésre szorul, de a magyar hadsereg is csak a NATO-köteléken belül képes garantálni Magyarország és Közép-Európa biztonságát" – hangsúlyozta.

„Most csupa olyan döntést hoztunk, ami ezt a biztonságot megerősíti. Mindenki növelni fogja a katonai kiadásait, új eszközöket is beszerzünk, NATO-csapatok jelennek meg Közép-Európa térségében, mi jelentősen megerősítjük a pápai repülőterünket, részt fogunk venni a balti államok területén hamarosan megtartandó hadgyakorlatban, és ami a legfontosabb, hogy a NATO eddigi elvont biztonsági garanciáját most lefordítottuk a konkrétumok nyelvére" – magyarázta a miniszterelnök.

A kormányfő arról is beszélt, hogy év végéig minden ország elkészíti azokat a terveket, amelyek akkor lépnek életbe, ha közvetlen katonai fenyegetés éri őket. „Eddig a NATO garanciája általános volt, a mai naptól kezdve azonban konkrét. A fenyegetéseket a jövőben egy nagyon világos haditerv szerint fogjuk elhárítani" – jegyezte meg.

A katonai kiadásokkal kapcsolatban Orbán Viktor jelezte, hogy a korábbi döntésnek megfelelően Magyarország lépésről-lépésre növelni fogja a biztonsági kiadásait, most azonban vállalták, hogy ezt a folyamatot fel fogják gyorsítani, de hozzátette, hogy erről a parlamentnek kell döntenie.

Az ukrajnai helyzettel, illetve Oroszországgal kapcsolatban Orbán Viktor újra kiemelte: a Moszkvával szembeni szankciók Magyarország számára nem kedvezőek, azok helyett tárgyalásra és megegyezésre van szükség. Azokra a vádakra, amelyek szerint a magyar honvédség harckocsik szállításával támogatta Ukrajnát, Orbán Viktor úgy reagált: jelentést kért a honvédelmi minisztertől, és abból az derült ki, hogy „Magyarország nem szállít harcjárműveket sehova".
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.