A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
Keresés


HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

Magyarország energia ellátásának megoldása

2014. augusztus 20.

Béla G. Lipták, P.E.                      

Lipták professzor tanulmányának teljes változata itt olvasható:

http://belaliptakpe.com/energy-related-work/magyarorszag-energia-ellatasanak-megoldasa/

Ebben az írásomban először ismertetem Magyarország jelenlegi energia stratégiáját. Ezután ismertetem az elkövetkező évtizedekben megteendő lépéseket, melyek elvezethetnek az ország energia gondjai végleges megoldáséhoz.
Az elkövetkező néhány évtizedben, – tehát addig amíg az emberiség belátja hogy a kimeríthető energia források kora lejárt és áttér a kimeríthetetlen tiszta energia források használatára – továbbra is szükség lesz az atomenergia használatára. Ezért szükséges az atomerőműveket abszolút biztonságossá tennünk.
Csak az olyan erőmű lehet abszolút biztonságos, amely nem képes (!) elveszíteni a hűtő vizét és így a zóna olvadás (meltdown) nem következhet be, tehát felrobbanthatatlan!. Ezt a logikát alkalmaztam amikor a baleset elleni védekezésnek olyan megoldását kerestem, mely nem igényel semmilyen külső energia forrást az atomreakció leállításához, mert a reaktor lehűtésére csak olyan energia forrásokat használ, melyeket a természet biztosít és ezért azokat ember leállítani nem tudja. Ilyen a gravitáció és a hőtágulás!
A kőkorszak embere nem azért tért át a bronz használatára, mert elfogyott a kő, hanem azért, mert jobb szerszámot lehetett a bronzból készíteni. A ma embere sem azért fog áttérni a kimeríthetetlen energia források használatára, mert a kimeríthetőek, mert az olaj, gáz, szén és urán mind elfogytak, hanem azért mert a kimeríthetetlen energiák egyben tiszták és ingyenesek.
Az alábbiakban felsorolom a további lehetőségeinket a felújuló energia termelés azon területein, ahol még kevés vagy semmi nem történt. A szél és biomassza tehnológiákat nem elítem, mert azokat illetően már ma is jó irányba halad az ország.
Geotermális Energia
Napenergia
Napenergia Raktározása
Magyarország Lehetőségei a Napenergia Területén
Vízenergia
Összegzés
Azért írtam le a fentieket, mert a magyar jövő és így gyermekeink, unokáink boldogsága is nagyban azon múlik, hogy lesz-e saját és kimeríthetetlen energia forrásunk, vagy nem? Ez a kérdés közügy! Az energia stratégia egyik útja visszavezet a multba, a kiszolgáltatottságba, a másik út pedig egy olyan jövőbe vezet, melyen továbbhaladva Magyarország újra az emberi haladás élcsapatába léphet. Azért érkezett útválasztó úthoz a magyar társadalom, mert az egyik út kizárja a másikat! Ha a rossz irányba fordulunk, ha a rossz úton költjük a közvagyont, azzal egyben lehetetlenné tesszük a jövőnket biztosító fejlesztést és kutatást, mert anyagi adottságaink nem engedik meg mindkettő finanszírozását.
Ahhoz, hogy a jó utat válasszuk, szükséges nem csak a tájékozottság, nem csak a tények pontos ismerete, de szükséges az is, hogy népünkbe visszatérjen egyrészt a széchenyiek és baross gáborok korának önbizalma és optimizmusa, másrészt visszatérjen a közügyekért felelősséget vállaló és az össznemzeti érdekeket szolgálni hajlandó társadalmi tudat is. Meg kell értenünk azt is, hogy nincs jobb és baloldali atomerőmű, csak veszélyes és biztonságos van. Meg kell értenünk azt is, hogy nem vagyunk egy nemzetnél sem alávalóbbak, hogy képesek vagyunk összefogni és saját kezünkbe venni, magunk formálni a magyar jövőt. Erre kell gondolnunk amikor unokáink és népünk jövőjéről döntünk!

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.