A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
Keresés


HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

Jókai Anna: a szabadság felelősséggel jár

2014. június 22.

 

A díj átvételét követően Jókai Anna úgy fogalmazott:
-Talán azért kaptam, mert nemcsak szeretem a szabadságot, hanem tisztelem is. Ugyanis nagyon sok ember van hazánkban és szerte a világban, aki magát szabadságharcosnak nevezi, anélkül, hogy a szabadság fogalma mellé odatenné a felelősségnek a fontosságát. A szabadság felelősség nélkül, szabadossággá és pusztító erővé válik. Mi nem a szabadosságra esküdtünk fel, nem is ezt várjuk az életünktől, hanem azt a felelősséget, amikor tudjuk, hogy milyen irányba használhatjuk a szabadságunkat& Én hiszem, remélem, hogy ez a föld, ez a haza, ahová gyökereztetett az isteni szándék, ez meg fogja találni a maga hivatását ebben a kaotikus világban. Hiszem, hogy válhat példanemzetté, anélkül, hogy gyűlöletre adakozná a saját önbecsülését. Hiszek benne. Nagyon kevés erővel, de azzal a kevéssel ami van, halálomig szolgálni fogom."

Nemcsak szeretem, de tisztelem is a szabadságot, amelynek fogalmához hozzátartozik a felelősség is, mert e nélkül a szabadság szabadossággá, pusztító erővé válik - mondta Jókai Anna író a Magyar szabadságért-díj átvételekor csütörtökön Gödöllőn.

Hozzátette: szabadság az is, hogy az ember szabadon dönthet arról, hogy jó legyen. Jókai Anna beszédében kiemelte, nincs annál nagyobb díj, mint amelyről érzi, hogy szeretetből kapta.
Gémesi György polgármester (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) az ünnepélyes átadáson a kitüntetettet méltatva úgy fogalmazott, hogy Jókai Anna a magyar prózairodalomban, szerte a világban végzett nemzeti és keresztény értékek kimagasló képviseletéért, példamutató személyes életútjáért kapta a Magyar szabadságért-díjat. Az elismerést a Magyar Szabadság Napja Alapítvány alapította 2000-ben.

Koltay Gábor filmrendező, az alapítvány kurátora laudációjában hangsúlyozta: az író a választott témáival, az alakok, konfliktushelyzetek megformálásával a magyar irodalom legszebb hagyományait folytatja, közéleti emberkén pedig azokhoz a nemzetért aggódó, a közösség sorsát jobbítani szándékozó írástudókhoz tartozik, akikre Európának ezen a részén az átlagosnál jóval nagyobb felelősség hárul, mint a földrész nyugati felén. Koltay Gábor szólt arról, hogy az ajándékba kapott rendszerváltás eufóriájában "nem vettük észre, hogy (...) egy lelkileg és szellemileg összezavarodott, értékveszített, sokfajta gazdasági-pénzügyi sebből vérző országlakosok gyülekezete várta a csodát". Hozzátette, hogy a súlyos értékzavar közepette nagy szükség volt a szellemi iránytűkre, a mélyen érző, embertársaikért, közösségükért valóban tenni akaró, szilárd értékekkel felvértezett honfitársakra.

A Gödöllői Királyi Kastély dísztermében tartott ceremónián részt vett Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök felesége is.

A díjat, amelyet a Magyar Szabadság Napja Alapítvány alapított 2000-ben, minden évben olyan személyiségek kaphatják meg, "akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez". Az elismerést elsőként Nemeskürty István vehette át 2000-ben, tavaly Sólyom László volt köztársasági elnöknek ítélték oda.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.