A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
Keresés


HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

Tiszta beszéd

 

2015. április 6..

Surján László


Régen hallottam olyan kristálytiszta logikájú beszedet, mint amilyent Bayer Zsolt mondott március 23-án Sümegen. A CÖF rendezvényéről több helyen lehetett olvasni, hallani, de a beszédek lényegének, a fő üzenetnek nyomát sem találtam. Hogy egészen pontos legyek, nyoma azért volt, például a Bayer beszédben erőteljesen szidott 444 tudósítása sokat közölt, csak épp olyan nyakatekert módon, hogy abból nehezen hámozhatni ki a lényeget.

A lényeg pedig az én olvasatomban az, hogy a lassan öt éve tartó kormányzásnak komoly eredményei vannak, amelyeket még a Népszabadság vezércikkében is elismernek. Bayer idézett, a hitelesség kedvéért én is szó szerint adom a leírtakat: „A számok alapján rég itt lenne az ideje a felminősítéseknek, mert a pénteki még csak a bóvli felső tartományába engedte be az országot. Pedig a folyó fizetési mérleg egyenlege évek óta pozitív, a költségvetési hiány tartósan a Brüsszelben elvárt szint alatt van, a külső adósság csökken, a foglalkoztatottság javul, az infláció alacsony szinten stabilizálódott, a lakosság eladósodottsága csökkent, és a devizahitelezés pénzügyi bombáját is sikerült hatástalanítani. Súlyos áldozatok árán, de a konszolidáció lezajlott, a magyar gazdaság többé-kevésbé tiszta lappal vághat neki a következő éveknek.”

Persze attól, hogy ily fényességes mondatokat írtak, még nem lett kormánypárti a Népszabadság, bárki meggyőződhet erről, ha rákattint a cikkre. Az ő üzenetük lényege, hogy bár ilyen nagyszerűek az eredmények, mégsem kaptuk meg a befektetésre ajánlott minősítést, mert a kormány csapnivaló.

Bayer gondolatmenete érthetően más volt. Ő azt mondta, hogy 2014 három nagyszerű választási győzelme után minden okunk megvan arra, hogy kihúzzuk magunkat és békében, nyugalomban tegyük a dolgunkat. Ehelyett remegő gatyaszárral állunk és lógó orral kiábrándultan nézünk magunk elé. Már aki, de épp elegen ahhoz, hogy elveszítsük a veszprémi választást.
Van tehát eredménye a munkánknak, jelzi ezt a felminősítés, jelzi a Népszabadság, s ez azt jelenti, van mit elveszítenünk. Van mit megvédenünk.

Hogy jutottunk ide?
Ehhez kellett néhány hiba. Ilyen volt az internetadó. Magyarázhatjuk, hogy nem is internetadó volt, hogy bevezetése nem okozott volna semmi bajt, de a látszat ellenünk szólt, s a politikában a látszatnak valóságereje van, tanította Barankovics István. Miután átalakítottuk az autópálya díjak rendszerét, aminek az eredménye az, hogy aki Veszprém megyéből naponta ingázik kocsival Budapestre, az eddigi 43 ezer forint helyett elegendő 15 ezret fizetnie, mégis sikerült hetekig tartó össznépi felháborodást gerjeszteni.

A legnagyobb baj persze a korrupció. Lám, még az amerikaiak is megelégelték, öt illetőt kitiltottak Amerikából. Bayer ezt a helyzetet a következőképp jellemezte. Kirabolják a lakását. Elmegy a rendőrségre. Bejelenti a lopás tényét és elmondja tudja, hogy mit vittek el és azt is, hogy ki volt. A rendőr várja a folytatást: és ki volt. Azt nem mondom meg, találják ki.
A korrupciós vádak soráról derült ki, hogy semmi nem igaz belőlük. Simicskó István államtitkár tökéletesen tisztázta magát a hamis vád alól, de persze a vádaskodók nem kértek elnézését. Az is főben járó bűn, ha valaki gondoskodik gyermekei jövőjéről.

Ám mindez nem volt elég, hogy ne a Fidesz-KDNP szövetség legyen a legnépszerűbb párt. Azok a hívei, akiket felbőszítettek az említett hibák, illetve akik hitelt adtak a vádaskodásoknak, nem pártoltak ugyan át a baloldalra, de például úgy büntették korábbi kedvenceiket, hogy otthon maradtak Veszprémben. A baloldaliakat meg fűtötte a reváns vágy, s el akarták venni a kétharmadot.

Egyetlen szavazóval sem tudtak többet megmozgatni, mint tavaly, tehát nem nőtt a táboruk, csak megőrizte az aktivitását, míg a mieink nem.
Látnivaló, hogy egy komoly országos választást nem tudna a baloldal megnyerni, saját híveik is ezt mondják, tehát tovább kell folytatniuk a támadásokat. Nem vesztegetik az idejüket arra, hogy a kormánynál jobb programmal álljanak elő. Amit a kormány tesz, amit a világ és a Népszabadság is elismer, azt nem képesek meghaladni. Mást kell tegyenek, hogy győzzenek. Igaz, az ő vezéralakjaikat Gyurcsánytól kezdve Szigetváriig igen csak utálják az emberek. Mi tehát a teendő? Megszerettetni őket? Dehogy. Azt kell elérni, hogy Orbánt és csapatát jobban utálják, mint Gyurcsányékat. Ezért a cikizés az urizálással, fel kell kelteni az irigységet, vádaskodni, mindegy, hogy mivel.

Így élünk tehát most Pannóniában.
Április 12-én kiderül, hogy Bayer üzenete eljutott-e a tapolcai választókhoz. De az elemzés, amit adott túl mutat a három veszprémi járás területén. Mindannyiunknak szól, hogy lássunk át az ellenzéki kampányfogásokon. Ezek ugyanis veszélyesek. Az irigységre minden ember hajlamos egy kicsit, különösen, ha úgy tálalják a tényeket, hogy észre sem vesszük: felháborodásunk mélyén az irigység mozgat. Ez a támadás tehát hat. Tudatosan kell védekeznünk az agymosás ellen. Ennek pedig talán a legjobb módszere, ha ismét elolvassuk: hol tart az ország a Népszabadság szerint: a folyó fizetési mérleg egyenlege évek óta pozitív, a költségvetési hiány tartósan a Brüsszelben elvárt szint alatt van, a külső adósság csökken, a foglalkoztatottság javul, az infláció alacsony szinten stabilizálódott, a lakosság eladósodottsága csökkent, és a devizahitelezés pénzügyi bombáját is sikerült hatástalanítani. Súlyos áldozatok árán, de a konszolidáció lezajlott, a magyar gazdaság többé-kevésbé tiszta lappal vághat neki a következő éveknek.

Ez az öt év mérlege. Ne adjuk át nekik a terepet, hogy azután majd évek múlva kezdhessünk neki újra. Mert ehhez az eredményhez mindenki hozzájárult a saját áldozatvállalásával. Nem kellene ezt kidobni az ablakon. A gödörből többé-kevésbé kijutottunk, innen mehetünk felfelé. Ha csak valaki vissza nem fordítja a szekeret. Ne engedjük meg, se Tapolcán, se másutt.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.