A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
Keresés


HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

Egy legendás barátság lenyomatai

2013. október 12.2013.

Forrás: MTI

Szerdától látogatható az Országos Széchényi Könyvtár Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából nyíló kiállítása, amely Illés Árpád festőművész és az író barátságát, alkotói kapcsolatát mutatja be.

A Corvina-termekben megtekinthető gyűjtemény A teremtés dicsérete címet kapta, Illés Árpád és Weöres Sándor munkáin keresztül idézi meg kettejük kapcsolatát. A két művész barátsága fiatal korukban kezdődött, amikor Weöres Sándor Győrbe került. Egy rokon buzgalmának köszönhetően az ifjú költő hamarosan megismerkedett a nála alig idősebb képzőművész Illés Árpáddal, aki ekkor már Rudnay-tanítvány volt a képzőművészeti főiskolán, de a szünidőket Győrben töltötte.

Illés Árpád és Weöres Sándor

"Az OSZK-ban fellelhető Weöres Sándor-kéziratok különböző csatornákon keresztül jutottak birtokunkba, de az egyik legnagyobb ilyen egységes együttes, ami ide került, az Illés Árpád festő hagyatékának a része. Ezért építettük a kiállítást Illés Árpád és Weöres Sándor barátságára, teremtő kapcsolatára" - mondta el Földesi Ferenc, a kiállítás egyik kurátora.

Illés Árpád 1935 után Weöresnek több könyvét tervezte és illusztrálta, majd hamarosan valódi közös munkákba kezdtek. Többek között elkészült A holdbeli csónakos Illés Árpád színpadi terveivel és az abszurd játék, a Tyunkankuru szintén a festőművész jelmezterveivel.

A kiállításon csaknem ötven képzőművészeti alkotás és körülbelül kilencven kézirat látható. A tárlat egyik legnagyobb kuriózuma az úgynevezett "kék könyv", amelyet eddig soha nem mutattak be a nagyközönség számára. 1944-ben Illés Árpád egy kék kötésű, üres lapokból összefűzött, összesen 159 lapnyi papírtömböt ajándékozott Weöres Sándornak. "Weöres ebbe mindenféle kísérleteket jegyzett le, volt, hogy kitalált nyelven írt bele verseket, de ezen kívül még egészen személyes vallomások is olvashatóak benne" - mondta el Földesi Ferenc.

A két művész korábbi két évtizedes "mindennapi" együttléte Weöres Sándor Budapestre költözésével megszűnni látszott, de valójában egy egészen új munkakapcsolat vette kezdetét. Amikor Weöres Sándor Budapestre telepedett át, Illés Árpáddal a hétköznapokban egy kicsit meglazult  kapcsolata. Ezzel egy időben viszont Illés Árpád munkásságában hatalmas fordulat következett be és zseniális szürrealista festő vált belőle, ami érezhetően sokkal jobban rezonált Weöresre Sándor munkásságára; ezzel egészen új együttmunkálkodás kezdődött kettőjük életében. "Weöres-versek születnek Illés-festményekre és Illés-képek a költő szövegeire. Ezek a munkák különösen nagy hangsúlyt kapnak a mostani kiállításon" - emelte ki Földesi Ferenc.

A Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából összeállított rendezvénysorozat már nyáron elindult egy Weöres Sándor írásairól szóló beszélgetéssel, a szerdától látogatható kiállítás után az év végéig még három pódiumbeszélgetést is rendeznek az OSZK-ban.

A kiállítás szeptember 18. és november 17. között tekinthető meg az Országos Széchényi Könyvtár Corvina-termeiben. Októberben több napon is a múzeumok őszi fesztiválja keretében rendhagyó tárlatvezetéseket tart a kiállításban Földesi Ferenc, a tárlat egyik kurátora.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.