A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
Keresés


HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

A washingtoni Kongresszus kiemelt figyelemmel követi a romániai visszaszolgáltatást

2016.július 22.

 


A New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) július 12-én újabb látogatást szervezett magas rangú RMDSZ küldöttség részére Washingtonban, hogy kongresszusi képviselők irodáit tájékoztassák az immár több éve megrekedt romániai egyházi és közösségi ingatlan-visszaszolgáltatási folyamat aktuális helyzetéről.
Korodi Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője és Vincze Loránt, a szövetség külügyi titkára, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) májusban megválasztott elnöke Washingtonban elmondták, a visszaszolgáltatási folyamat a Mikó-ügyben hozott ítéletet követően teljesen leállt. A múlt héten például ismét ülésezett a visszaszolgáltatási bizottság, de egyetlen kedvező döntést sem hozott, mindannyiszor az egyházak, és ezzel a magyar közösség ellen döntött. Az RMDSZ politikusai emlékeztettek, hogy az elmúlt egy évben a helyzet nem javult: a református egyháznak már korábban visszaadott sepsiszentgyörgyi Mikó Kollégium újbóli államosítása, a Különleges Restitúciós Bizottság három tagjának börtönbüntetésre elítélése valamint a másik szimbolikus jelentőségű ingatlan, az egykor a római katolikus egyház tulajdonában lévő Batthyaneum visszaszolgáltatásának elutasítása ezt egyértelművé teszi.

Vincze Loránt kifejtette, a román állam igyekszik minimalizálni az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának ügyében tapasztalható lemaradást, ideálisként állítja be a kisebbségek romániai helyzetét.„Arra kérjük amerikai partnereinket, hogy - a stratégiai geopolitikai és katonai partnerségen túl - kérjék számon Románián kötelezettségeinek betartását, és kövessék szoros figyelemmel a kisebbségi helyzet alakulását. Az amerikai Kongresszus tavaly a költségvetési törvényben is kérte a romániai ingatlan- visszaszolgáltatás felgyorsítását, az abban foglaltaknak most a washingtoni külügyminisztériumnak kell érvényt szereznie a kétoldalú viszony keretében”– fogalmazott a FUEN elnöke.

Korodi Attila, aki tagja az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének is, elmondta, a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság munkáját mostanra megbénították a végleges elutasító ítélettel a Strasbourgban igazukat kereső romániai polgárok ügyei. A bíróság képtelen megbirkózni a több száz fellebbezéssel és már rég kérte Bukaresttől, hogy változtasson a zűrzavaros törvényi kereten. „Az EU csatlakozást követően a romániai magyar közösség azt érzi, hogy lankadt Nyugat-Európa és az Egyesült Államok figyelme az emberi és a kisebbségi jogi kérdések iránt, holott számos megoldatlan kérdés maradt terítéken, ami veszélyezteti a magyar közösség biztonságérzetét és nagyobb léptékű fejlődését. Emlékeztetni kell Romániát, hogy törvényi kötelezettséget vállalt a kommunista diktatúra által elkövetett jogtipró, tulajdon- és magyarellenes intézkedés jóvátételére” – mondta az amerikai kongresszusi találkozók során Korodi Attila.

Az RMDSZ-es politikusokat elkísérő Hámos László HHRF-elnök elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a romániai egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának ügyében az amerikai külügyi referensek gyakran félretájékoztatnak, hiszen Romániában mind a mai napig a parlament nem rendezte az egyházak esetében a jogutódlás kérdését, amely számos visszaélésre ad okot. Hámos László a meghallgatás során kifejtette, „26 évvel a romániai rendszerváltás után a kommunista diktatúra alatt elkobzott egyházi ingatlanok 73 százalékát még mindig a román állam bitorolja”.

Az amerikai Kongresszus több tagja rendkívül elkötelezett a visszaszolgáltatási ügyek megoldása mellett, különösen a befolyásos Andy Harris republikánus és Marcy Kaptur demokrata képviselők, akik támogatást és a Kongresszus érdekérvényesítési eszközeinek hasznosítását ígérték a romániai ingatlan restitúció megoldása érdekében. A mostani találkozók Kelemen Hunor RMDSZ-elnök tavalyi és Kató Béla erdélyi református püspök egy hónappal ezelőtti látogatását követik, céljuk a tájékoztatás és az amerikai támogatás növelése. A HHRF a romániai rendszerváltást követően folyamatosan támogatta az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának ügyét, többek közt felkarolva Tőkés László, Antal János, az RMDSZ és az EMNT valahány amerikai tájékoztató körútjának szervezését, a hatékonyabb amerikai érdekérvényesítést. Valahány országos amerikai-magyar szervezet egységesen támogatja a 26 éve elhalogatott elkobzott erdélyi egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának ügyét.

Mint ismeretes, pontosan 10 éve, 2005-ben a washingtoni Kongresszus egyhangúlag elfogadott határozatban (H.Res. 191) sürgette a román hatóságokat arra, hogy mihamarabb véglegesítse az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását. A Mikó-ügy kirobbanása óta pedig kongresszusi képviselők tucatjai kérték John Kerry amerikai külügyminisztertől, hogy hasson oda az igazságtalanul meghurcoltak érdekében. Válaszában az amerikai diplomácia „kulcsfontosságúnak” nevezte a restitúció kérdését és jelezte, hogy a State Department „rajta tartja a szemét a fejleményeken”.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.