A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
Keresés


HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

Le a sötét szemüvegekkel, magyarok és szlovákok!  

2012. november 21.

Surján László

 

lPOZSONY. Utópia vagy realitás? Megbékélés Közép-Európában címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést Pozsonyban. A rendezvény vendége volt Surján László az EP alelnöke is.Utópia vagy realitás? Megbékélés Közép-Európában címmel tartottak  baráti találkozót Pozsonyban a ferencesek templomának refektóriumában. Surján László európai néppárti képviselő és alelnök volt a parlamenter.

Surján László, az Európai Parlament (EP) alelnöke, a beszélgetést szervező Charta XXI kezdeményezője úgy nyilatkozott, hogy jól érezte magát Pozsonyban, mert kimondattak kulcsmondatok. A politikus hangsúlyozta, hogy a beszélgetés egyik szlovák résztvevője mondta ki, hogy Trianon igazságtalan volt, ő maga pedig magyarként azt ismerte el, hogy a korábbi magyarosító politika hibás és elfogadhatatlan volt. „Ezeket föl kell dolgozni, és akkor talán nemcsak Štefan Hríb és Surján László mondja ki a kulcsmondatokat, hanem azok előbb-utóbb részei lehetnek mindkét nemzet tudatának” – mondta a kereszténydemokrata képviselő.

„Érzem az igyekezetet a megszólalókban, hogy közeledjünk egymás felé. Meg kell ismernünk egymást, egy történelmi hordalék, egy földolgozatlan sebhalmaz, ami elválaszt minket. Ezzel szemben, a másik oldalon ott van a közös érdek. Az Európai Unión belüli érvényesülés egyetlen esélye az összefogás” – fogalmazott a politikus.

Annak kapcsán, hogy magyar kezdeményezésre az Európai Parlament elé kerül a Beneš-dekrétumok ügye, Surján László azt mondta, jelenleg arról folyik a szakmai vita, hogy van-e ezeknek az általános emberei jogokat sértő rendelkezéseknek mai napig tartó hatása. A kettős állampolgárok elleni szlovák szankciók szintén terítékre kerülhetnek az Európai Parlamentben, valamint a szlovák alkotmánybíróság is foglalkozik velük. Surján László szerint bárhogy is dönt a pozsonyi testület az ügyben, neki még egyetlen szlovák ember sem tudta megmagyarázni, milyen veszély származik Szlovákiára abból, ha lakosainak egy csoportja kettős állampolgár. „Evvel sem Szlovákia szuverenitását nem sértjük, sem érdekeivel nem megyünk szembe. Itt tehát érzelmekről van megint szó” – mondta az EP alelnöke.

Surján László szamárságnak nevezte azokat a „fortélyos félelmeket”, amelyek miatt a szlovák fél azt gondolja, hogy minden magyar lépés a területi integrációja ellen irányul, a magyar fél pedig úgy véli, minden szlovák lépés a felvidéki magyarok eltávolítását célozza. „Nem lenne szabad egymást ezeken a félelmeken keresztül nézni. Aki sötét szemüveget húz, sötéten látja a világot. Le a szemüvegekkel, nézzünk egymás szemébe” – fogalmazott a Határok nélkül műsorában Surján László, kereszténydemokrata politikus, az Európai Parlament alelnöke.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.