A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

A Szent Korona látható egy új osztrák érmén

2010. novermber 21.

Forrás: Magyar Kurír


Az Ausztriában a Habsburgok koronái sorozat harmadik darabjaként adták ki a Szent István koronáját ábrázoló legújabb százeurós névértékű érmét.
Az Osztrák Pénzverde új százeurós névértékű érmét bocsátott ki, mely a magyar Szent Koronát ábrázolja. A 16 grammos, nagy tisztaságú aranyból készült érme november 10-én került forgalomba Ausztria bankjaiban, érmeboltjaiban, üzleteiben, 615 eurós ajánlott áron. A Szent Koronás osztrák érmét high-tech dombornyomásal készítették, 30 ezer példányban maximálva kiadását.


A Habsburgok koronái elnevezésű sorozat – a Osztrák Pénzverde tervei szerint – öt darabból áll majd. Az első darabot 2008-ban adták ki, a Német–római Birodalom uralkodóinak koronáját, a 2009-ben kiadott érme az osztrák főhercegi fejdíszt ábrázolja. A továbbiakban a cseh Szent Vencel-koronát, illetve az osztrák császári koronát kívánják kiadni.


Az érem egyik oldalán a Szent Korona, másik felén pedig egy koronázási jelenet látható: 1741. június 25-én Pozsonyban koronázták meg Mária Teréziát, aki Szent István palástját és a Szent Koronát viselve, lóháton, karddal látható; a háttérben a pozsonyi vár és a kornázási templom szerepel.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.