A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

Élő Magyar Népművészet

2010. július 23.

 

Sajnálatos, hogy az alábbi, 2010 Jul. 23-án megjelent "Élő Magyar Népművészet" -c. cikkünkben az "Élő Népművészet"-ről szóló rész összekeveredett a Jedlovszki Rezső fafaragóról szóló résszel, ami súlyos félreértéseket okozhatott.

A két cikk-rész között csak az a kapcsolat, hogy az "Élő Népművészet" kiállításra Jedlovszki R. hívta fel a cikkíró figyelmét.

Jedlovszki R. közölt faragásai nem vettek részt az "Élő Népművészet" pályázaton és kiállításon, és egy részük nem is népművészeti tárgy."

 

 

Bencsics Klára

Idén is megtartotta a Pest Megyei Közművelődési Intézet (PMKI) országos népművészeti kiállítását és pályázatát.  A Hagyományok Háza hét régióközpont bevonásával - a Közép-magyarországi régióban Országos Népművészeti Kiállítást szervezett.

A PMKI pályázatot hirdetett és kiállításra hívta a Pest megyében és a Fővárosban élő népművészeket, alkotó közösségeket.

A pályázaton a tárgyalkotó népművészet, a népi kismesterségek valamennyi ágában részt lehetett venni egyedi alkotásokkal. A felhívásban javasolták, hogy a pályázatra beküldött munkák a hagyományos népművészetből merítsenek, de beilleszthetőek legyenek a mai életbe is.

A hagyományos népművészeti kiállításra 172 művész jelentkezett több mint ezer művel.

 A XV. - Élő Népművészet- címen, az Országos Népművészeti Kiállítás Közép Magyarországi Tárlata:Veresegyházán, 2010. május 29-én ünnepélyes keretek között nyílt meg, melyet július végégi lehetett megtekinteni. 

A fenti érdekfeszítő kiállításra, budai lakásom gondnoka, Jedlovszki Rezső nyugdíjas fizikus, hívta fel figyelmemet, de sajnos, időhiány miatt nem tudtam már elmenni.

Jedlovszki Rezső nyugdíjas éveit szintén a népművészetnek áldozza, szép és értékes fafaragásaival. Véletlen folytán, volt tanárai és barátai példájára, ő is nekifogott a fafaragás szép művészetének, nem kis eredménnyel. Néhány év leforgása alatt, művészetét olyan nívóra emelte, hogy több pályázaton már díjat is nyert vele.

Otthonában megtekintettem néhány munkáját, melyeket jól- rosszul igyekeztem megörökíteni.

Elbeszélése alapján, nagy és sokoldalúan működik Magyarországon a népművészet minden ága, a hagyományos népi kézimunkáktól, bőrművészettől a fafaragás különböző használatáig.

Az irányvonal; ragaszkodás a magyar népművészet hagyományaihoz, de átültetni a mai életben használható tárgyak alkotásaiba.

Mindenféle rossz hírek keringenek az újságokban, média minden területén de a XV.-ÉLő Népművészeti kiállításról igen kevés olvasható.

Mégis, a magyar ember felderül látva, hallva eme ÉLŐ népművészeti megmozdulásokat és hite, reménye felserken a magyar jövőt illetőleg.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.