A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

Egy plébános tanácsai csüggedőknek

2010. július 9.

Forrás: Rick Warren, cbn.com
Magyar Kurír

A csüggedés olyan betegség, ami előbb-utóbb mindenkit utolér, azokat is, akik az egyházban szolgálnak. Bizonyára ön is átélte már, talán többször is; talán éppen most van elcsüggedve. Tudja, hányszor gondoltam magam is, hogy legszívesebben abbahagynám a plébánoskodást? Minden hétfő reggel! Íme néhány szempont, amire rájöttem:
Mi okozza a csüggedést?

1. A kimerültség

A testi vagy lelki kimerültség különösen hajlamossá tesz a csüggedésre. Meggyengül a védekezőrendszer és a dolgok kilátástalanabbnak tűnnek, mint amilyenek valójában. Olyankor szokott ez előfordulni, amikor az ember eljut egy nagyobb vállalkozás feléig, és belefárad.   

2. A sikertelenség

Természetes, hogy nyomaszt, ha felhalmozódnak megoldatlan tennivalóink. S ha a hétköznapi teendők vagy valami váratlan esemény miatt nem tudjuk elvégezni fontos feladatainkat, a sikertelenség könnyen csüggedéshez vezet.

3. A kudarc

Legnagyszerűbb terveink megdőlhetnek,  vállalkozásaink csődbe mehetnek,, megeshet, hogy senki sem jön el a megszervezett eseményre. Hogyan reagálunk? Önsajnálattal? Vagy másokat hibáztatunk? Valaki így fogalmazott: amikor már éppen úgy tűnik, hogy célba érnénk, valaki mindig elmozdítja a célt... Ez valóban csüggesztő!

4. A félelem

Nem szeretjük bevallani, milyen nagy mértékben felelős a csüggedésért a félelem. Félünk a kritikától (Mit szólnak majd hozzá?), a felelősségtől (Mi lesz, ha nem tudom megoldani?) és a kudarctól (Mi lesz, ha elrontom?). Mindez könnyen csüggedéshez vezet.     

Mi orvosolja a csüggedést?

Van egy csodálatos történet a Szentírásban, amely elbeszéli, hogy Nehemiás falat építtetett Jeruzsálem lakóival a város körül. Amikor a fele elkészült, a népnek elege lett: abba akarták hagyni a munkát - a felsorolt négy ok miatt. Nehemiás a következőket tanácsolta:
1. Pihenés
Ha pihenésre van szükség, pihenjünk! Utána, kipihenten, hatékonyabban tudunk dolgozni. Aki mindkét végén égeti a gyertyát, nem olyan bölcs, mint gondolja!

2. Az élet átszervezése

A csüggedés nem feltétlenül annak a jele, hogy nem jó, amit teszünk. Lehet, hogy jót teszünk, csak éppen nem a megfelelő módon. Próbáljuk másképp! Szervezzük át kissé a dolgokat!

3. Ne feledjük: Isten megsegít

Csak kérnünk kell. Új erőt tud adni. A hitben hihetetlen hajtóerő van.

4. Küzdjünk a csüggedés ellen!

Vegyük fel a harcot! A csüggedés valahol döntés. Aki csüggedt, maga adta át magát a csüggedésnek. Senki sem kényszerít, hogy kedvetlenek legyünk. Kitartás! Tegyük a jót, akárhogyan érezzük is magunkat! A hangulatok nem tartanak örökké.

"Így szóltam az előkelőkhöz, az elöljárókhoz és a néphez: 'Az építkezés nagy és kiterjedt, mi pedig szétszórtan vagyunk a falon, egymástól távol: gyűljetek körénk arra a helyre, ahonnan a kürtszót halljátok és Istenünk harcol majd értünk.' Így dolgoztunk az építkezésen hajnal hasadtától a csillagok feljöttéig." (Neh 4,13-15) 

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.