A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

Árpádázi Jolánta

2010. április 30.

Czotter Balázs
http://kuruc.info/r/21/24055/

Árpádázi Jolánta volt II. András magyar király gyermeke, Árpád-házi Szent Erzsébet, és a későbbi IV. Béla király húga, aki 1235-ben lett Jakab király hitvese. Ők ketten alapították ezt a várost 1251-ben magyar és aragon lovagok hősies harcai után.

Emlékét azóta is őrzik szerte Spanyolországban szobrok és róla elnevezett közterületek formájában, s a királyné, akit a Magdalena ünnepségekre megválasztanak, ennek a királynénak az emlékére választják - írja kedves olvasónk Spanyolországból. Alább közöljük beszámolóját, fényképeit és videofelvételeit.

Tisztelt Kuruc és Minden Magyar Testvér!

Egy élménybeszámolóval és egy hozzá kapcsolódó történettel szeretnék Nektek kedveskedni. Jelenlegi lakhelyem, a spanyolországi Castellón de la Plana (Valencia tartomány) február 23 és március 2 között ünnepelte a város megalapítását.

A spanyol felvonulók

Ezen ünnepségsorozaton tartották a XX. Nemzetközi Fesztiválzenekarok Találkozóját (XX. Festival Internacional de Música de Festes), melynek idén többek között Magyarország is a vendége volt.

A magyarok műsora látható ezen a képen

El sem tudom mondani, mekkora öröm és megtiszteltetés volt látni hazánk képviselőit és sikerüket, mert fellépésüket a hallgatóság felállva, vastapssal honorálta, úgy, mint senki másét.

Ezúton szeretném megköszönni a fellépőknek ezt a csodálatos és felejthetetlen élményt, mellyel hazánk jó hírét öregbítették ezen a mindannyiunk számára sem közömbös ünnepen.

Miért mondom, hogy számunkra sem közömbös ez az ünnep? Ennek magyarázatára szolgáljon az alábbi történet, melyet odahaza talán nem is ismernek...

Magdalena az ünnep neve, melyre egész éven át készül a város apraja-nagyja, hogy aztán 9 (munkaszüneti) napon át ünnepeljék a város megalapítását. Megválasztják az ünnepség királynőjét, illetve a királynét, aki az alapító király feleségét szimbolizálja. A városban egy fiatal lány számára nincs nagyobb megtiszteltetés, minthogy őt válasszák meg valamely királynőnek. Az év további ünnepségeinek ők a tiszteletbeli védnökei a következő Magdalenaig. Számon tartják ezt egész életükben, és ezáltal mindig nagy megbecsülésnek örvendenek.

Volt egyszer egy ősi Hispánia, melyet a vizigótok uraltak a 8. század elejéig, akiknek hatalmát a mórok törték le. Ezután az északi területeken kisebb-nagyobb frank kötődésű hercegségek/királyságok alakultak. Ezek közül volt az egyik az Aragon Királyság. 1208-ban itt született meg a máig talán legnagyobb formátumú spanyol király, a nagy honfoglaló, I. Jakab (Jaime I. De Aragón, "el Conquistador"). Ő hódította meg az első nagyobb területeket: a Baleár-szigeteket, a Valenciai Kalifátust, és a Murciai Kalifátust. Ezzel vette kezdetét a híres spanyol Reconquista.

Hogy mindez miért fontos nekünk, magyaroknak? Mert Jakab királynak volt egy imádott felesége, aki 9 gyermeket szült neki, köztük királyokat, királynékat, érseket. Hogy ki volt ez a királyné, akit itt azóta is a legnagyobb királynék között tartanak nyilván?

Csempe-mozaik Castellónban a királyi párról

Nos Violant d'Hongria, azaz Árpádázi Jolánta. Ő volt II. András magyar király gyermeke, Árpád-házi Szent Erzsébet, és a későbbi IV. Béla király húga, aki 1235-ben lett Jakab király hitvese. Emlékét azóta is őrzik szerte Spanyolországban szobrok és róla elnevezett közterületek formájában.

Katalóniában van eltemetve, az egykori Aragon uralkodócsalád sírboltjában (Vallbona de les Monges - Real Monasterio de Santa María de Vallbona), amely országszerte ismert, fontos kegyhely.

Szóval a királyné, akit a Magdalena ünnepségekre megválasztanak, ennek a királynénak az emlékére választják. Az ünnepségnek két fénypontja: Jakab király szobrának megkoszorúzása, illetve hitvese szobrának megkoszorúzása (Homenatge a Na Violant d'Hongria - Tiszteletadás Magyar Violantnak).
Ők ketten alapították ezt a várost 1251-ben magyar és aragon lovagok hősies harcai után (1233).

A királyné és udvarhölgyei

Ezt ünneplik az emberek a Magdalena kapcsán egy országban, amely máig büszke és egyre büszkébb őseire, illetve hőseire.

A tavalyi királyné palástja (mindegyik királyné egyénileg készíti a sajátját, mint anno)

Talán majd egyszer, talán a közeli jövőben mi is újra megismerjük/felismerjük nemzetünk feledésbe merült őseit és hőseit, és nem a széthúzás és ellenségeskedés fogja meghatározni települési és nemzeti ünnepeinket.

Jolánta királyné mellszobra Castellónban

Castellonban is bipoláris politika (PSOE-szocialista kontra PP-néppárt) van, annak minden harcával, de amikor eljő a Magdalena ideje, az egymással harcoló felek mégis kéz a kézben ünneplik közös történelmüket... és fejet hajtanak a mi történelmünk előtt is.

A szobor közelről

Idegenajkú, illetve Habsburg uralkodóik közül senkit sem ünnepelnek, csak és kizárólag Jolánta királynét.

Talán lehetne ez jelzés nekünk is, hogy ne feledjük el azt, amit nem szabad elfelejteni, jelesül, hogy nemzetünk és lelkünk tisztább és erősebb, mint más népeké, hogy merjünk hinni önmagunkban és tanuljunk őseinktől, akik nem ezt a mai Magyarországot hagyták ránk, és nem is ezt érdemlik tőlünk, az utókortól.

Emlékezzünk rájuk, és emlékezzünk meg róluk úgy, ahogy azt megérdemlik: szívvel, békességgel és nem utolsósorban egymás iránti kölcsönös Szeretettel!

Istenünk óvja nemzetünk nagyjait, nagy királyainkat, királynéinkat, szentjeinket, hőseinket, forradalmaink eszméit és azok megalkotóit.

Isten áldja és segítse minden Magyar Testvérünket az Anyaországban, Erdélyben, Délvidéken, Kárpátalján, Felvidéken, és a Föld minden pontján!

Testvéri szeretettel és tisztelettel Spanyolországból:

Czotter Balázs
http://kuruc.info/r/21/24055/

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.