A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

A szocialisták vereségének egyik oka a korrupció

2010. április 15.

A német nyelvterület sajtószemléje.

Keresztes Lajos

A Frankfurter Allgemeine Zeitung döntően a korrupcióban és a kormányzásképtelenségben látja a magyar szocialisták vereségének legfontosabb okait. A Die Welt szerint a nagy pártok Németországban nem akarják, hogy belelássanak a kampánykasszájukba.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net) a konzervatív német lap internetes kiadása, az ellenzék megnyerte Magyarországon a parlamenti voksolást című cikkében tudósít az országgyűlési választásokról. A számadatok ismertetése után a tudósítás beszámol arról, hogy órákkal elhúzódott az eredmények ismertetése, mert a szavazatok leadását néhány szavazókörben - tekintettel a nagy érdeklődésre - tovább kellett folytatni az esti hétórai zárás után is. A hatalmas sorokat a közigazgatás hibái okozták - írja a lap. A választási részvétel 64,3 százalék, alig egy ezrelékkel maradt el a négy évvel ezelőttitől.

Választási szakértők számításai szerint a Fidesz a 386 fős parlamentben nem csupán a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget szerezte meg, de igen jó esélye van a kétharmad megszerzésére is. A fiatal demokraták akár 260-nál is több képviselői helyet szerezhetnek a második fordulóban. Orbán Viktor Fidesz elnök nyolc év után visszatér a hatalomra. "Holnap  új országban ébredünk" - fogalmazott már vasárnap, szavazatának leadásakor is. A kormányzó szocialisták beletörődtek voksaik több mint felének elvesztésébe. "Remélem, hogy azok az erők gyarapodtak, melyek Magyarországot a demokratikus, európai fejlődés ösvényén kívánják megtartani" - fogalmazott Bajnai Gordon a szavazókör előtt.

A választások alapjaiban átrajzolják a dunai ország politikai térképét. Először képviselteti magát a parlamentben több mint harminc honatyát magában foglaló frakcióval a szélsőjobboldali Jobbik, amely a romákkal és a teljes politikai elittel szembeni gyűlölet retorikájával begyűjtötte a csalódott választók voksait. A jobboldali liberális MDF és a liberális SZDSZ, melyek a 20 évvel ezelőtti demokratikus átalakulás kulcsszereplői voltak és azóta önálló frakcióval rendelkeztek, már a történelemhez tartoznak. Annak ellenére, hogy részben közös jelöltekkel indultak, egyértelműen elbuktak az ötszázalékos küszöbön.

A választók a szocialistákat nyilvánvalóan a kaotikus kormányzásért, a reformötletelésért és megszorításokért, valamint a korrupciós botrányokért büntették. A 2004 óta kormányzó Gyurcsány Ferenc egy évvel ezelőtt kénytelen volt hitelességének teljes elvesztését követően lemondani. "Hazugságbeszéde", amelyben elismerte, pártja elhallgatta a valódi költségvetési számokat, 2006 őszén erőszakos tüntetésekhez vezetett Budapesten.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német lap A CDU és az SPD titkolja kampányköltségvetését című cikkében foglalkozik az "anyagcsatává" váló májusi választások kiadásaival kapcsolatos kérdőjelekkel. Az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választásokat mindenki az idei esztendő sorsdöntő politikai eseményeként kezeli, ahol a teljes politikai elit felvonul és a küzdelmet hatalmas anyagcsata jellemzi.

A lap kísérletet tett arra, hogy megtudja, mennyit költenek a pártok a kampányra. Andreas Krautscheid, a CDU pártigazgatója nem kívánt pontos számokat említeni, pusztán annyit mondott, hogy kevesebbet, mint 2005-ben. Csakhogy az akkori választásokról sincsenek hivatalos adatok. A lap CDU-s forrásokból úgy értesült, hogy az eredeti 2005-ös 3,8 milliós tervnél többet, közel ötmillió eurót költöttek akkor. Így nem sokat jelent, ha a CDU ennél kevesebbet szán a kampányra.

A szociáldemokraták sem kívánták adatokkal terhelni az olvasókat. Norbert Römer pártpénztárnok konkrét számokat nem kívánt említeni. A düsseldorfi pártközpont tájékoztatása szerint költségeik "tíz százalékkal a 2005-ös szint alatt" maradnak. A lap értesülései szerint ez akár igaz is lehet, hiszen a 2005-ös négymillió helyett az idén 3,6 millió eurót terveznek költeni.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.