A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

Tudományos szenzáció: íme, a világ legkevésbé ismert madara

 

2010. január 15.

MNO - NL

A világ legkevésbé ismert madaraként számon tartott himalájai nádirigó (Acrocephalus orinus) első fészkelőhelyét fedezték fel Afganisztánban. A himalájai nádirigó első egyedét Indiában vették észre 1867-ben, a másodikat 139 év múlva, 2006-ban észlelték Thaiföldön.

A nemzetközi vadvédelmi szervezet, a World Conservation Society (WCS) szakemberei a Göteborgi Egyetem kutatóival közösen most Afganisztán északkeleti részén, az elmúlt évtizedek háborús pusztításaitól viszonylag megkímélt Váhán-folyosóban leltek az énekesmadárra – számol be róla a Zug.hu.

Robert Timmins, a WCS munkatársa a térség madárközösségeit tanulmányozva figyelt fel egy aprócska, hosszúcsőrű, barnás madár dalára. A hangot rögzítette, s később himalájai nádirigóként azonosította a madarat. A következő nyáron a WCS kutatói visszatértek és az előző évben magnóra vett madárdalt használták fel arra, hogy fajtársait előcsalogassák. A helyszíni megfigyeléseken túl összesen húsz egyedet fogtak be, vizsgáltak meg, majd engedtek szabadon. DNS-vizsgálatokat is végeztek, valamint számos hangfelvételt készítettek.

„Mindeddig gyakorlatilag semmit sem tudtunk a himalájai nádirigóról, így a madár fészkelőhelyének felfedezése rengeteg új információt szolgáltat” – nyilatkozta Colin Poole, a SWF ázsiai programjának a munkatársa, hozzátéve, hogy a Váhán-folyosó számtalan biológiai érdekességet tartogat a tudomány számára, s óriási jelentőséggel bír Afganisztán élővilágának megóvását célzó jövőbeli erőfeszítések szempontjából.

(zug.hu/www.wcs.org)

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.