A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

Magyar származású katona volt az egyik áldozat

 

2010. január 10.

Miok György őrmester

Kanada jelenleg 2800 katonát állomásoztat Afganisztánban, mostanáig 138 katonájuk vesztette el itt életét. A Honvédelmi Minisztérium honlapja szerint a katonák célja az, hogy javítsák Kandahar tartomány biztonságát, és segítsék a terület újjáépítését. A minisztérium a robbantás után kijelentette, hogy együtt érez az elesettek szeretteivel, imádkozik a családtagokért és barátokért, de eltökélt az afganisztáni misszió folytatásában, hogy  jobb jövőt építsen az afgán nép számára.

Magyar származású katona volt az egyik áldozata annak az afganisztáni robbantásnak, amelyben négy katona és egy újságíró vesztette életét még kedden. Az áldozatok mind kanadai állampolgárok voltak, egyikük, George Miok, azaz Miok György őrmester azonban magyar gyökerekkel rendelkezett, szülei Magyarországról vándoroltak ki - tudta meg az RTL Klub Híradója.

A 28 éves Miok György már a tengerentúlon született, de tudott magyarul, és aktív tagja volt az edmontoni magyar közösségnek. A kanadai hadügyminisztérium honlapja szerint  a 41. műszaki ezred őrmestereként szolgált, hadtestét a kanadai Alberta tartomány fővárosából vezényelték az afganisztáni Kandaharba, ahol a NATO Tartományi Újjáépítési Csoportjának (PRT) tagjaként segítették az ország újraépítését. Magyarország ugyanilyen PRT-csoportot állomásoztat az északi Baghlan tartományban.

A Miok csapata elleni merénylet december 30-án, helyi idő szerint délután 4 órakor történt Kandahar városától mintegy 4 kilométerre délre - számolt be az esetről a kanadai honvédelmi minisztérium még szerdán.  A katonák egy páncélozott járművel járőröztek abban a kerületben, amelyet segítségükkel építettek újjá egy áprilisi öngyilkos merénylet után. A jármű alatt pokolgép robbant: a támadásban az öt áldozat mellett további négy katona és egy civil sérült meg súlyosan, őket helikopterrel menekítették ki a helyszínről.

A katonák azért járőröztek a környéken, hogy információt gyűjtsenek a helyiek életéről, és biztosítsák a területet - írta a CBS kanadai televízió. A kanadai honvédelmi minisztérium szerint a sérültek állapota stabil, a kandahari reptér nemzetközi kórházában ápolják őket.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök a támadás után írásos nyilatkozatot adott ki arról, hogy az öt áldozat mind igazi kanadai hős volt, a kanadaiak pedig soha nem felejtik el.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.