A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

Példamutató küldetés az igazság érdekében

2009. november 4.

Dancs Rózsa
Toronto  

M. Szabó Imre magyar újságíró végigjárta Észak-Amerikát is a temerini fiúk ügyében, miután fáradságot, egészségét, idejét nem kímélve a helyszínen elkészítette történelmi dokumentum értékű filmjét.

Kanadában több helyen sikerült levetítenie a filmet, így Torontóban, Ottawaban, Montrealban, Delhiban, Windsorban, Niagarán, mindenütt szóban is ismertetve az elítélt fiatalok szörnyű helyzetét. Ottawában és Torontóban politikusokkal is találkozott, akiknek segítségét kérte, hogy a nemzetközi fórumokon hassanak oda, hogy Szerbia EU-s csatlakozása előtt engedjék szabadon a már 2004 óta fogva tartott öt fiatalembert.

Mert miről is van szó?
2004. június 26-án Temerinben történt egy incidens, amely során öt magyar fiatal megvert egy szerb nemzetiségű férfit, aki előzőleg pimaszul provokálta őket. Az állami szervek által kiállított jegyzőkönyvek szerint súlyos testi sérüléseket okoztak neki. Tény, hogy megverték a férfit, viszont a rájuk kiszabott büntetés példa nélküli, a bíróság elfogultságát tükrözi (a hozzátartozók állítása szerint a hivatalos szervek manipuláltak a bizonyítékokkal, nem tették lehetővé minden tanú kihallgatását, stb.). A bíróság ugyanis gyilkossági kísérlettel vádolta meg őket, és egy szokatlanul gyors tárgyalás végén összesen 61 év börtönbüntetést rótt ki rájuk. Általános vélemény szerint ilyen súlyos ítéletre azért volt szükség, mert akkortájt igencsak megszaporodtak a magyarellenes incidensek a Vajdaságban és a szerb hatalom ezt ily módon akarta ellensúlyozni.A fiatalok minden eddigi fellebbezési kérelmét visszautasították, és még halvány esélye sem mutatkozik annak, hogy igazságos újratárgyalást biztosítanának számukra.

Ám ahogy a fiúk nem adják fel a reményt, ugyanúgy M. Szabó Imre sem torpan meg, utazik, agitál, a nagyvilág támogatására számít annak érdekében, hogy mielőbb lehetőség nyíljék egy elfogulatlan bíróság előtt az ügy igazságos újratárgyalására. Ehhez talán segítséget nyújt az a temérdek aláírás, amit tengerentúli útján sikerült összegyűjtenie.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.