A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

A harmadik Magyar Köztársaság születéséről hangzott el előadás Ottawában

2009. október 23.

Ádám Christopher   

2009 szeptember 17-én került sor Romsics Ignác magyar újkori történész előadására az Ottawai Önkormányzati Könyvtárban (OPL). Az előadást és az azt követő fogadást a Magyar Köztársaság Nagykövetsége, az OPL és a Kanadai Magyar Oktatási Alapítvány közösen szervezte. 

Az előadás apropója a magyarországi demokratikus átalakítás huszadik évfordulója volt, ezért Romsics professzor a harmadik Magyar Köztársaság 1989 október 23-i kikiáltására összpontosított. A magyarországi történész rámutatott arra, hogy a rendszerváltás idején fontos szerepet játszott mind a demokratikus ellenzék-értjük itt a konzervativ Magyar Demokrata Fórumot, az akkor még liberális Fideszt és a Szabad Demokraták Szövetségét, mind a jobboldali Kisgazdapártot-és a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) úgynevezett reformkommunistáit. A különböző erők hajlandóak voltak leülni egymással  kerekasztal megbeszélések alatt és tárgyalásos, békés úton vette kezdetét Magyarországon az MSZMP egypárti hatalmának lebontása és a parlamentáris demokrácia kiépitése.

Az OPL terme csaknem teljesen megtelt  200 résztvevővel és az ottawai, illetve a montreáli magyarság szép számban képviselte magát az előadáson. Különösen érdekesek voltak a történész által kivetített grafikák, melyek betekintést nyújtottak abba, hogy miként tekintettek az akkori Magyar Népköztársaság állampolgárai saját otthonukra és a külvilágra, különösen az életszinvonalt firtató kérdésekkel kapcsolatban. A felmérések eredményei azt mutatták, hogy a hatvanas és hetvenes években aránylag pozitiv válaszokat adtak a megkérdezettek, a nyolcvanas évekre már szinte egyetlen egy jóléti területen elért eredménnyel sem voltak elégedettek a válaszadók. Ez természetesen egybeesett az egyre elmélyülő gazdasági problémákkal, melyek a rendszer utolsó éveiben jelentkeztek. Igy az MSZMP reformerei gyorsan felfogták, hogy az akkori politikai berendeszkedés hosszú távon nem fenntartható.

Romsics Ignác a kortárs magyar történetirás egyik legismertebb tudósa. A Széchenyi-dijas történész, több mint 9 könyv szerzője és a két világháború közti korszak szakértője. 

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.