A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

The Eloquence of the Everyday" címen
Szilasi Gábor képkiállítása  

Andrea de Gosztonyi 


The Musée d'art de Joliette és a Canadian Museum of Contemporary Photographyl bemutatta The Eloquence of the Everyday, című kiállítást, ami lényegében a magyar születésű, quebeci fotóművész, Szilasi Gábor, visszatekintése eddigi legfontosabb munkásságára, 1959-től napjainkig. Már a  kiállítás megnyitója nagy sikert aratott, több száz látogató fordult meg a Musée d'art de Joliette kiállítótermében vasárnap, 2009. május 24 én, ami egybeesett  Szilasi Gábor 81. születésnapjával.

Szilasi Gábor érdeklődése a fényképezés iránt akkor ébredt fel, amikor félbe kellett szakítania egyetemi tanulmányait az orvosi szakon. A fényképezés lett ezután legkedvesebb elfoglaltsága, amit jelenleg a Concordia egyetem hallgatóival oszt meg.

A visszatekintés három részre oszlik.  Magyarország, Québec provinciális élete és Montreal. Témáját 124 fényképen keresztül mutatja be,  privát és nyilvános kollekcióból összeválogatva. A gyűjtemény korai képei,  1956- ból, a magyar forradalom  bemutatása, ahogy azt a fényképezőgép lencséje látta. Gábor 1957-ben emigrált Magyarországról és Halifaxba érkezett, majd később 1959 ben Montrealban telepedett le. Az ezt követő időszak képei a montreali 60-as, és a Quebeci 60-as és 70-es évek szintén nagyon érdekes részei a kiállításnak. A kiállítás kurátora David Harris, társ-professzora a  School of Image Arts at Ryerson Egyetemnek, és vendég kurátora a Musée d'art de Joliette-nek.  A kiállítás létrehozásában szerepet játszott a Canadian Museum of Contemporary Photography is   2009 szeptemberében a kiállítás körutat tesz majd Kanadában és külföldön is . A National Gallery of Canada, közreműködése lehetőséget ad egy 240 oldalas katalógus megvásárlására a múzeumban.

Aki nem tudta Jolietteben  a kiállítást megtekinteni ,  erre alkalma egy kisebb kiállításon lesz, melyet  Gábor állított össze munkáiból, 'Quebec by Heart', címmel, június 4 - től szeptember 6 ig a  Méridien Versailles Hotel-ben, 1808 Sherbrooke St. W.,  St. Mathieu sarok.

May 24th to August 30th
Musée d'art de Joliette,
145 rue du Pere-Wilfrid-Corbeil, Joliette, Que.
450-756-0311www.museejoliette.org

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.