Magyar Krónika
A ’48-as forradalom és szabadságharcra emlékeztek a montreáli magyarok
Magyar Krónika 2024. 05. 17. magazinBorgula Benedetta
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Legújabb kori történelmünk során mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt 1848. március 15. megünneplése. Fontos volt, mert a magyar szívekben mindig magában hordozott egy sajátos jelentést a szabadság, a fejlődés, a modernizáció és a nemzeti tudat érzését.
E dátum által jelképezett korszaknak köszönhetjük gyönyörű magyar himnuszunk keletkezését, magyar zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest, hivatalos nyelve pedig a latin helyett a magyar lett.

A hagyományokhoz híven ismét a Montreáli Első Magyar Református Egyház adott otthont a montreáli magyar közösség március 15-i ünnepségének. A rendezvényt rendkívül összetett és hosszas felkészülés előzte meg, hiszen több magyar ifjúsági egyesület is műsorral képviseltette magát.

Az ünnepi misét követő közös ebéd után került sor a megemlékezésre. A 37. számú Szt. Margit leány és a 23. számú Szt. László fiú cserkészcsapatok ünnepélyes bevonulását a szózat közös eléneklése követte. Nt. Molnár Áron református lelkipásztor nyitóbeszéde után, ünnepi beszédet mondott Pritz Helga Katalin Főkonzul.

A műsor zenével és énekszóval kezdődött el. Molnár Áron saját gitárkísérettel adta elő Kormorán – A költő ha visszatér című dalát. Ezután a cserkészek léptek műsorukkal a színpadra: rendhagyó történelmi játék keretén belül adták elő, hogy mi történt 1848. március 15-én, amikor is Petőfi és a márciusi ifjak összegyűltek majd elindultak a Pilvax kávéházból.

A színdarabot vers szavalatok követték. A Csillagösvény Egyesület képviseletében Érsek Csiki Zita és lánya Érsek Noémi szavalatában csendültek fel az alábbi versek: Juhász Gyula : Március idusára, Orgoványi Anikó: Március 15.

Ismét gyermekek következtek: a Montreáli Magyar Iskola diákjai. A közös bevonulás után először az óvodások mondtak el egy mondókát huszárcsákóban, majd az idősebbek mondtak verset és színesítették a műsoruk véget egy közösen előadott modern dallal.

Ezt követően Fontányi Viktor és Sebestyén Alajos szavalata is elhangzott.

Orbán Mihály S.J. római katolikus plébános záróbeszéde után levetítették az ’1848-as forradalom és szabadságharc arcai a magyar filmben,, című kisfilmet.

A magyar, székely és kanadai himnusz eléneklése után a cserkészek ünnepélyes kivonulása zárta a forradalomhoz és a forradalmárok emberi nagyságához méltó megemlékezést és ünnepséget. Borgula Benedetta KCSP ösztöndíjas