A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

A magyarok lakta Ojtoz falu

2014.szeptember 21.

 

Vujity Tvrtko,  a TV2 munkatársa szenzációszámba menő  felfedezéséről közölt összeállítást a tévécsatorna: a Fekete-tenger Romániához csatolt partszakaszán, a Konstancától északra fekvő híres üdülővárostól, Mamaiatól alig pár km-re található az 500 lelket számláló Ojtoz (románul Oituz) nevű falucska, amelynek félezer katolikus vallású lakosa egytől-egyig Moldvából odatelepült, illetve már ott született csángó-magyar. Otthonaikban ma is magyarul beszélnek. A falu telepítése az I. világháborút követően, Nagy-Románia létrejötte után kezdődött.


A magyarok lakta Ojtoz falu létezéséről még az RMDSZ elnökének, Kelemen Hunornak sem volt tudomása. A riporter összeállításában több ízben is a legkeletibb magyar településnek nevezi.
Vujity Tvrtko és a felfedezését segítők – közöttük Diósi Felícia csángó-magyar író – méltók az elismerésre, még akkor is, ha ezt az alábbi megállapítást a közeljövőben korrigálniuk kell. A Magyarok Világszövetségének értesülései szerint ugyancsak magyarok lakják a Moldávia Köztársaság fővárosa, Chisinau (Kisjenő) közelében fekvő Orhei (Őrhely) nevű falut is.
Vujity Tvrtko összeállítása ide kattintva megtekinthető: http://tv2.hu/musoraink/naplo/157122_magyarok_konstancaban.html

 

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.