A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

 

 

Örökségünk - Összetartozásunk hídja

 

Magyar Krónika,
2016. szeptember 14.

 

Takácsy Dorka Kornélia,
Montreál

 

 

Nagyszabású rendezvény lebonyolítására került sor szeptember 5-én a Montreáli Magyar Otthon barátságos falai között,amelyen dr. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete és Tarlós István, Budapest főpolgármestere is részt vett.

Hogy mit érdemes tudni erről a helyről? Ez egy magyar idősek otthona Montreál szívében, amely egyébiránt egy rendkívül aktív és szívélyes közösséget rejt falai közt.
Az esemény voltaképpen egy rendezvénysorozat harmadik állomása volt, melynek fő célja a kanadai magyarság összefogása, összetartozás-tudatuk erősítése közös örökségük összekapcsoló ereje által.  Így korábban már sor került többek között egy kanadai magyar média találkozóra is, hogy a közös problémákra való együttes megoldás-keresés összefogja a különféle szervezeteket.

Az első előadó dr. Bába Szilvia diaszpóra kutató volt, aki az alábbi kérdésekre kereste a választ: Valóban a nyelvében él a nemzet? Mi az azonosságtudat ma; és hol nyilvánulhat ez meg napjainkban? Hogyan maradhat meg a diaszpóra?

Roppant érdekfeszítő előadása során röviden ismertette kutatási eredményeit, és konklúzióját, miszerint ma már nem kifejezetten nyelvében, inkább lelkében él a nemzet – vagyis a nyelvnél szorosabb kapcsot jelentenek a magyar hagyományok, tánc, étkezés és rítusok. Bemutatta könyvét is, melynek címe : Óperencián innen és túl.  Ezután a Józsa Judit Alapítvány kurátoraként képi formában bemutatta a korondi születésű kerámiaszobrász káprázatos alkotásait, aki hazaszeretet ihlette alkotásait magyar motívumokkal és szimbólumvilággal teszi teljessé.

A második előadóként Haáz Sándort, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia megálmodóját és vezetőjét köszönthettük, aki elmesélte a több mint  30 éves székely gyermekkórus történetét, és egy bemutatkozó videót is megmutatott a közönségnek. Látogatásának apropója a kórus egy jövő júliusi, Kanada Napján történő fellépésének tervezése volt, ennek részleteiről is beszámolt.

Az este fő produkciója pedig csak ezután következett: A Kormorán együttes két tagja,Fehér Nóri és Gáspár Álmos adtak elő csodaszép örökzöld dalokat, Gulyás Ferenc pedig a citerán s pánsípon kísért népdalok mellett egy káprázatos előadást tartott a tárogató és a nyenyere hangszerek fordulatos történelméről. A közönséget is megénekeltették, a „Tavaszi szél”, „Krasznahorka büszke vára” és a „Kell még egy szó” kezdetű dalokba a közönség is lelkesen bekapcsolódott.

Ezután dr.Ódor Bálint nagykövet úr megnyitotta a Magyar Otthonban található kiállítást, mely az ’56-ban hazájukat elhagyni kényszerült magyarok történetéről ad áttekintést angol nyelven, különös tekintettel arra,hogy hogyan sikerült beilleszkedniük Kanada társadalmába, és mivel járultak hozzá az ország fejlődéséhez.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere, aki azért érkezett Montreálba, hogy a két város közötti testvérkapcsolat létrehozásáról tárgyaljon, szintén beszédet mondott,melyben főként a magyar nemzet és társadalom értékeinek védelmére, és az összetartás fontosságára hívta fel a figyelmet. Őt követte a helyi kerület polgármesterének beszéde, aki kiemelte az ’56 utáni kanadai integrációs politika sikerességét. A teltházas estélyt ízletes vacsora zárta.
A kiállítás a Montreáli Magyar Otthon dísztermében tekinthető meg.


dr. Ódor Bálint nagykövet úr megnyitja a kiállítást


Beszédet mond Tarlós István,Budapest főpolgármesteredr. Bába Szilvia diaszpórakutató Józsa Judit alkotásait mutatja be

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.