A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

 

 

Teméntelen tulipán - Tulipán turizmus

Magyar Krónika,
2015. május 21.

PK

 

Idén az Ottawai Tulipán Fesztivál május nyolcadikán, pénteken kezdődött.

Ünnepélyes megnyitó, katonazene, díszsortűz - tűző napsütés, párás hőség, kilométer hosszan túristákat szállító buszok, rengeteg látogató és még több alacsonyan kerengő sirály, "akik" tudják, hogy a látogatók esznek is, szemetelnek is, s abból viszont így vagy úgy nekik is jut. Ha másként nem, hát a bámulkodó turisták kézéből ragadják ki a lángost, fagyit, hot-dogot. A sörre szerencsére még nem szoktak rá, de a lerakott sörösdobozokat kidöntögetik.
Ottawának e nevezetes, vendégcsalogató eseményéről ez olvasható a Kanadai Halabaluban:
"A fővárosban májusban csak a háztetőkön nincs tulipán. Az Ottawa és Rideau folyó, valamint a Rideau Csatorna partja, terek, útkereszteződések..., mindenütt fanyarkás, kesernyés, különleges illatú, különleges színű virágok tízezrei. Ahogyan nálunk az érett arany gabona, úgy hullámzik a csatorna mentén táblákban a tulipán.

A II. világháború idején Kanada nyújtott menedéket a holland királyi család tagjainak. Margriet hercegnő az Ottawa Civic Hospitalban született. A holland állam 1945-ben százezer tulipánhagymát küldött Ottawának, Princess Juliana – Margriet anyja – személyes ajándékként húszezret. Azóta a Tulipán-nagyhatalom minden évben több ezer ritka hagymát juttat Kanada fővárosának.
Ottawában 1952. óta rendeznek minden év májusában Tulipánünnepet. – Ettől függetlenül a főváros tavasztól késő őszig tarka-barka virágoskert."

A Foyer Hongrois idős lakói mindjárt a nyitást követő napon mentek "tulipántúrára." Az utat a ház lakóközössége szervezte.
Szerencsére nem volt napsütés, csak hőség és pára telepedett Kanada fővárosára. Az autóbusz először nem messze a parlamenttől, Ottawa belvárosában, a látványosságnak számító öreg piacnál állt meg, ahol egymás mellett vannak a különböző olcsóbb és drágább vendéglátó helyek. Itt érte a társaságot egy mindössze néhány perces felhőszakadás, ami a levegőt nem hűtötte le, csupán még párásabbá tette.
Mire a csoport a Rideau Canal-hoz ért, már minden fölszáradt. A busz oda állt, ahova tudott, azaz a sor végére, s ezért a tulipánok kicsit (nagyon) távol voltak a bottal, járókerettel közlekedő idősebb embereknek. Ennek ellenére másfél óra múlva  mindenki jókedvűen szállt vissza az autóbuszba, hiszen a hat hónapos kanadai tél után (két hete még havaseső hullott, és csak szürkeséget lehetet látni) most minden zöldellt, kivéve a tarka-barka, különleges tulipánokat, s ez mindenkit elégedettséggel töltött el.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.