A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

 

 

Az akkor nem létezett "nemzeti színház" megálmodója   

Magyar Krónika, 2015. február 7.

Dobos Marianne

Az Evangéliumi Színház 20 éve a Duna Palotában
A 90 éves Udvaros Béla ünneplése

Csodának voltunk tanúi, akik a Duna Palotában nemrég egy rendhagyó színházi előadáson lehettünk. Azt az embert ünnepelhettük, aki háromféle szerepkörben is kiérdemelte az ünnepelést. Egyrészt példázatos életével. A nagy színésznő, Dévay Kamilla melletti kitartásával, és hogy miatta mindenfajta, politikai okokból bekövetkező mellőzést felvállalt. Hosszú ideig a Kecskeméti Katona József Színházban váltak a magyar színjátszás kiemelkedő szereplőivé. Gyermekük, Udvaros Dorottya szerintem az utóbbi évtizedek legjelentősebb magyar színésznője. És hát ő maga, Udvaros Béla a magyar drámai alakítás kiemelkedően híres rendezője és elméleti írója. Mindez bőven rászolgált volna a háromszoros ünneplésre.


Most mégsem ezért ünnepeltük. Hanem azért, mert a Nap Kiadó gondozásában megjelent az a dokumentumkötet, amely Udvaros Béla hiányt pótló szerepét mutatja be. Amikor már nem volt a nemzetnek színháza, mert először felrobbantották magát a legendás színházi épületet is, majd egy kisebb épületbe száműzve állandó villongások színterévé lett, és így gyakorlatilag megszűnt önálló élete is. Ekkor, a rendszerváltás lehetőségeit felhasználva, protestáns egyházi keretek között, valójában a nemzet színházát támasztotta fel, éltette: változatos, „nemzeti színházi” programmal az újra tájékozódó magyar közönség számára. Csendben, „kis” méretekben, mégis szó szerint csodálatos látókörrel vonzva, divatok feletti érdeklődésűre formálva az úgynevezett Evangéliumi Színházat.

Míg az országos választékban a színtársulatok között témáikkal és szerepfelfogásaikkal egyre mélyítették a társulatok a lövészárkokat, addig Udvaros Béla az egymással is vitatkozó színdarabok egymás mellé rendezésével tanította meg színházban gondolkozni, és a színpad segítségével egyáltalán gondolkozni közönségét. A világirodalom legdivatosabb darabjai mellé odavonta a magyar drámairodalom legismertebb műveit, de nagy íróink kevéssé ismert és sokszor vitatott színműveinek is otthont biztosított.

Merte újra elővenni és újra mérlegre tenni a korábbi évtizedek magyar drámáit. Mi láttuk a hatvanas években Lendvai Ferenc rendezésével a Nagy családot, a valahai „veszprémi csodát”. Most Udvaros Béla vette elő, és vizsgálta meg jó színészekkel együtt, hogy valóban alkalmas-e a darab a modern családmodell végig gondolására. Hasonlóképp Illyés hősi és politikai modelljének meggondolására elővette A különcöt, a Telekiről szóló tragédiát. Sőt műsorra tűzte az egyik legnagyobb magyar drámai zseni, Hubay Miklós társaságban nekünk is sokszor elbeszélt élményét, a Budán évtizedekig szenvedő balettáncos, Nizsinszkij tragédiáját. De sorolhatnánk újabb és újabb felfedezéseit. Például én Miskolcon láttam vendégszereplésüket, a Nemzeti Színház valahai dramaturgjának, egy időben színidirektorának, Kovách Aladárnak Téli zsoltár című darabját, Apáczai példázatos életének felelevenítését. És sorolhatnánk: a huszadik század magyar drámája kivirágzott ebben a „nemzeti” színházban.

A Nap Kiadó vállalása az ünneplés megrendezésével és a könyv kiadásával egyben nagy tett is. Megőrzi az emlékezet számára a „nemzeti színház” eszményét. Példaként felmutatja. És valahai nézőiben felkelti a nosztalgiát a jól szervezett színház iránt. Miként most is: a régebbi bemutatók szereplői elzarándokoltak az ünnepi hívásra, hogy egy-egy emlékezetes pillanatra visszaemlékeztessék nézőiket.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.