A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

 

 

Kanadai magyar irodalmi gyűjtemény Budapesten

Magyar Krónika,
2015 n0vember 22.

(O.E.).

 

 

lKülönleges esemény színhelye volt Budapest október 16-án. Ekkor mutatták be a Miska János Kanadai Magyar Irodalmi Gyűjteményt, a nevezett lakásán. Az ikerház földszinti része megtelt, több mint hatvan  Budapestről, Fótról, Hajdúböszörményből, Nyírbéltekről, Miskolcról, Gávavencsellőről, Pécsrõl érkezett vendéggel. A gazdag műsort Koltay Gábor, neves filmrendező vezette le, Pordány László, volt kanadai magyar nagykövet, Bagdi Sándor Nyírbéltek polgármestere, Palla Mária, kanadista, az ELTE nevelője, Kelemen Viktoria, Óbuda alpolgármestere közreműködésével.

Az irodalmi gyűjtemény, mint Koltay Gábor méltatta, magába foglalja Miska János életmunkásságát, 37 könyvet, monográfiát, az általa szerkesztett antológiákat, bibliográfiákat, s a róluk szóló ismertetéseket. Ugyancsak kiállítást nyertek tekintélyes méretû dokumentumai, köztük több mint ötezer levél, könyvei kefelenyomatai, harminc éven át vezetett angol nyelvû naplója, és jegyzetei. Az 1957 és 2000 közötti leveleket, kb. 15 ezer darabot, a Kanadai Országos Levéltárnak adományozta. A kiállítást képezik a kanadai magyar írók könyvei is. A gyűjtemény a lakóház galéria részén nyert elhelyezést. Célja, mint említette, hogy a kanadai magyarság szellemi és kulturális életét itthon propagálja, s hogy buzdítsa a diaszpórában élő magyar irodalomszervezőket és írókat gyűjteményeik eljuttatására a szülőhazába, mert itt a helyük.

Palla Mária, Miska János munkássága alapos ismerője elemezte János szerteágazó életmunkásságát, mint könyvtáros, mint bibliográfus, mint magyarságkutató, irodalomszervező és író. Megemlítette ismeretségük és írói közreműködésük voltát, mely számos tanulmány megjelenéséhez vezetett magyar és angol nyelven. Szólt a kanadai magyar irodalom gazdag múltjáról, melyhez hasonló kevés van a nyugati világban. Pordány László méltatta János tudományos munkásságát, mely számos kitüntetést eredményezett számára, többek között az MTA tagságát, dísz-, és tiszteletbeli polgárságokat, s a magyar érdemrend tisztikeresztjét. Hangsúlyozta János szerénységét, amit saját tapasztalatával is illusztrált. Bagdi Sándor, János falubelije, az írónak a gyökereihez való ragaszkodását ismertette, s szép, hosszú Hazatérés c. vers előadásával zárta mondandóját. Óbuda alpolgármestere, Kelemen asszony szeretettel üdvözölte a város eme negyedében letelepült írót, s mozgalmas jövőt jósolt neki a kulturális életéről ismert Békásmegyeren.

Miska János üdvözlő szavaiban elmondta, hogy 2014 decemberében véglegesen hazaköltözött. Nem azért - mondta tréfásan - hogy itthon haljon meg, hanem azért, hogy szellemi és anyagi értékeivel hazáját segítse, s hogy a szívéhez oly közelálló projekteket, egy, a nevéhez fűződő alapítvány létrehozását, s az angol nyelvű memoárja mellé a magyar nyelvű élettörténetét megírja. Ez utóbbit Koltay Gábor közreműködésével végzi, mely dokumentumfilm formában is megjelenik. S szeretne visszatérni a mindig háttérbe szorított szépíráshoz is.
Az irodalmi gyűjtemény könyvtári részét, mint az író neje, Erzsébet mondotta, idővel átadják az Országos Széchényi Könyvtárnak, levéltári részét a Magyar Nemzeti Levéltárnak. A gyűjtemény megtekintését álló fogadás követte.

A gyűjtemény megnyitása széles visszhangot keltett.  Már eddig is, iskolák és más szervezetek jelezték csoportos látogatásukat. A Duna World pedig interjút készített Miska Jánossal, melyet oktober 24-én és 26-án megismételve sugároztak.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.