A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

1956-os Forradalom és Szabadságharc megemlékezés

2013. október 24.. 2013.

 

Az ottawai Magyar Nagykövetségen október 17-én került sor az ünnepélyes fogadásra az 1956-os Forradalom és Szabadságharc megemlékezésére.
Dr. Pordány László nagykövet és felesége Dr.Csikós Mária fogadták a meghívottak hosszú sorát. A magyar szervezetek képviselői mellett számos nagykövetség diplomatái tettek eleget a meghívásnak. 

A hivatalos megnyitóban Dr. Pordány László röviden emlékezett a forradalom napjaira, kiemelve a dicsőséges napokat, amikor a magyar polgárok pár napig élvezhették a szabadságot, hogy utána újra lesújtson a terror erős keze.

Hon. Raynell Andreycuk, Saskatchewan szenátora mondott ünnepi beszédet. Értékelte a magyarok jelenlétét úgy Saskatchewanban, mint Canada egész területén, az országot gazdagítva a magukkal hozott kultúrával, és szorgalmukkal segítették annak fejlődését.
A szép szavak után óriási büfé terült a jelenlévők elé, amit a nem magyar meghívottak is nagy élvezettel fogyasztottak.

A meghívottak nagyszámú jelenléte is mutatta az esemény jelentőségét. Emlékezve a tényre, hogy 1956-ban, Magyarországon  kezdődött a politikai változás ami kihatott több európai országára is.

"A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt 20 esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a leckét megértse a fülét betömő, a szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia - s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben. A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok az életüket adták, és soha, sehol - még közvetve sem - igazoljuk a gyilkosokat. Nehéz minékünk méltónak lenni ennyi áldozatra."
(Albert Camus: A magyarok vére - 1957)

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.