A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Ferenc pápa olvasói levélben fordult a nem hívő főszerkesztőhöz

2013.szeptember 12. 2013.

Magyar Kurír

 

Az olasz La Repubblica napilap olvasóit nagy meglepetés érte szeptember 11-én, szerdán reggel: Ferenc pápa levelét olvashatták, amelyben a főszerkesztőnek, Scalfarinak válaszol a hittel és az ateizmussal kapcsolatos, a lapban közzétett kérdéseire. "Eljött az ideje, hogy az út egy szakaszát együtt járjuk be" - mondja.

A főszerkesztő július 7-i írásában intézett hozzá kérdéseket, leírta személyes gondolatait a hitről, majd augusztus 7-én bővebben is elmélkedett a felvetett kérdésekről. "Kedves doktor Scalfari, ha csak nagy vonalakban is, de nagy örömmel igyekszem ebben a levelemben válaszolni a La Repubblicában közölt leveleire." - így kezdődik Ferenc pápa írása.

"Mindenképpen pozitív dolognak érzem - nemcsak a saját szempontunkból, hanem annak a társadalomnak  a szempontjából is, amelyben élünk -, hogy megállunk párbeszédet folytatni egy olyan fontos valóságról, mint a hit és ezzel kapcsolatban az igehirdetés és Jézus alakja." Kötelesség ez a párbeszéd, amely egy paradoxonból születik meg: "a keresztény hitet, amely a fény szimbóluma, modern korunk évszázadai során azzal bélyegezték meg, hogy a babonaság sötétségét jelenti, szemben áll az értelemmel. Ily módon az egyik oldalon az Egyház és a keresztény ihletésű kultúra,  a másik oldalon a felvilágosodás jegyeit viselő modern kultúra odáig jutott, hogy megszűnt köztük a kommunikáció. Elérkezett a nyílt, előítéletektől mentes párbeszéd ideje - a II. Vatikáni Zsinat éppen ezt az időszakot nyitotta meg  -, amely megnyithatja az utat egy komoly és termékeny találkozás felé."

Azok számára, akik a hit fényében akarják követni Jézust, Ferenc pápa elmagyarázza: "ez  a párbeszéd a hívő ember [lelke] mélyéből fakadó, nélkülözhetetlen dolog. Számomra a hit a Jézussal való találkozásból született meg." Hozzáteszi azonban azt is, hogy az Egyház nélkül nem tudott volna találkozni Jézussal, "bár tudja, hogy az a végtelen ajándék, ami a hit, emberségünk cserépedényében van elrejtve."

Bergoglio pápa az ateista Scalfari két kulcsfontosságú kérdésére igyekszik válaszolni: "Úgy érzem, hogy az Ön számára fontos kérdés megérteni, hogyan áll az Egyház azokhoz, akik nem osztoznak vele a Jézusban való hitben. Mindenekelőtt azt kérdezi tőlem, hogy a keresztények Istene megbocsát-e azoknak, akik nem hisznek és nem keresik a hitet. Azt mondjuk - és ez alapvető fontosságú -, hogy Isten irgalma korlátok nélküli. Aki nem hisz Istenben, annak a számára az kérdés, hogy engedelmeskedik-e saját lelkiismeretének. Aki nem hisz, az akkor követ el bűnt, ha lelkiismerete ellen cselekszik."

"Az utolsó kérdése az, hogy amikor az ember eltűnik a föld színéről, akkor az Istenre vonatkozó gondolkodás képessége is eltűnik-e majd. Isten nem az emberi gondolkodás - legyen az bármilyen magasztos - által megteremtett elképzelés, nem függ tehát gondolkodásunktól. Egyébként pedig, ha a földön meg is szűnne az emberi élet, az ember ezzel nem szűnik meg létezni, és általunk ismeretlen módon, de a teremtett világegyetem is létezni fog vele együtt" - hangsúlyozza Ferenc pápa a La Repubblica főszerkesztőjének írt levelében.

 

 

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.