A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Kultúrkövetek a nagyvilágban!

2013. május 12.

A Körösi Csoma program keretében 47 ösztöndíjas fiatalt küldött a kormány öt-hat hónapos időtartamra elsősorban az Amerikai Egyesült Államokba és Kanadába, az ott élő magyarság hétköznapi életét közelebbről megismerni, segíteni. Felismerték, hogy teljesen más élethelyzetekről és megoldandó problémákról van szó esetünkben, mint a Kárpát-medence magyarságánál.

Az ösztöndíjasokat az adott igényeknek megfelelően választották ki, így van olyan város, ahová magyartanár, néptáncoktató vagy könyvtáros érkezett.
Ennek a programnak keretében érkezett hozzánk Fehérváry Lilla, akivel az alábbi beszélgetésre ültünk le.


Engedd meg, hogy bemutassunk!
Tudnál pár szót szólni eddigi életedről, otthoni munkádról
Mit csináltál, és hogy kerültél a programba, ami idehozott közénk?

Előadóművész vagyok . Magyarországon, mint a független művészek általában, több lábon élek, dolgozom. Énekes vagyok, népdalt és saját zenét énekelek. Koncerteken, kiállításokon, fesztiválokon. Zenekarom is van: a Madárdal zenekar, amely nemrég ünnepelte megalakulásának 15. évfordulóját. Kerületemben, Budapesten, a mi gyermektáncházunk az egyetlen heti rendszerességgel működő táncház. Változatos gyerekprogramjaim is vannak. Interaktív előadások, koncertek, táncházak.
Több éve foglalkozom színházi zeneszerzéssel is, valamint kulturális szervezőmunkával. Mivel minden alkotói energiámmal eddig is a Magyar kultúra ügyét szolgáltam, ezért nem állt tőlem távol ez a küldetés. Szakmai tapasztalatomban megbízok, így érdekesnek tálaltam résztvenni ebben a programban.

Mikor érkeztél, hol laksz, milyen körülmények között tudsz mozogni,
kivel érintkezel, ki az aki segítségedre van, a programok szervezésében?

Április 10.-én érkeztem Montrealba. Már Budapesten megkaptam a mentoraim nevét. Velük még otthon felvettem a kapcsolatot. Montreal belvárosában lakom, van opus kártyám, ami nagyon jó rendszer, és van egy biciklim. Nagyobb távolságok megtételéhez eddig mindig kaptam nagyon kedves segítséget.

Kéz Tóni, a Magyar-Kanadai Kereskedelmi Kamara alelnöke, és a Montreali Magyar Bizottság tagja, az én mentorom. Ő biztosítja a szállásomat és irodáját is rendelkezésemre bocsátotta. Tájékoztatott engem, az itteni magyar szervezetekről és Molnár Attila kollegájával segítettek és segítenek felvenni velük a kapcsolatot. Dolgozunk egy magyar adatbázis létrehozásán, ami lehetővé teszi Kanadában a magyar szervezetek közötti napi kommunikációt. Ezt folyamatosan bővítjük, első lépésben Amerikában, majd a világ más országaiban élő magyarok között, és természetesen Magyarország felé a Nemzeti Regiszter segítségével.
Szabolcs atya is nagy segítségemre van a munkámban. Szeretetteljes tanácsaival, és kitűnő kommunikációs készségével támogat engem.
Herédi Marika és Horváth Tóni segítettek sokat megérkezésemkor, velük most is tartom a jó kapcsolatot.
Programokat eddig nem szerveztem, hanem a meglévő programokban próbáltam hasznosítani tudásomat a Magyar Iskolában, a cserkészeknél és a Református közösségben.
Várom a feladatokat, hiszen ezért vagyok itt.

Tudom, hogy megérkezésed előtt a többi kiküldöttel együtt komoly felkészítésben vettél részt. Milyen irányú ismereteket adott, ami segítségedre lesz, hogy a következő 6 hónapot érdemekben tudd használni.

Igen, természetesen mivel ez egy nemzetpolitikai kiküldetés is, ezért fontos volt tájékozódnunk alapvető nemzetpolitikai kérdésekről. A Nemzetpolitikai Hivatal megkülönböztetett figyelmet fordít a külföldi magyarok felé. Ezért hozta létre a Körösi Csoma Sándor Programot-K.CS.P.-
Ki kell alakítani közösen a lehetőségét annak, hogy a Magyarországtól való nagy távolság ellenére mindenki a maga érdeklődésének megfelelő szinten, magas színvonalon művelhesse, és mélyedjen el ebben a több ezer éves hagyománnyal rendelkező gazdag kultúrában.
Úgy gondolom, hogy velem együtt mind a 47 kollegám felismerte, hogy egy történelmi pillanatban érkeztünk Önökhöz, ugyanis évtizedek óta először fordul elő, hogy kormányunk figyelmet fordít a külföldi magyarok felé. Történelmi a pillanat, amennyiben megkezdődik egy hatékony együttműködés Magyarország és a kint élő magyarok között. Van mit megosztanunk egymással, van mit tanulnunk egymástól. Van miért szeressük egymást!

Rövid itt tartózkodásod alatt tudsz mondani véleményt, a montreali
magyarokról, mint egységes közösségről?
Milyen lehetőségeid voltak eddig találkozni a közösséggel?

Megrendítő és megható látni, hogy milyen áldozatot hoztak és hoznak a mai napig szervezetek, emberek azért, hogy a magyarság - itt Montrealban, a multikultúra egyik fellegvárában - megmaradjon. Ez az önkéntes munkákból felépített vár, védelmet biztosíthat a jövőben is, ha ezt folyamatosan lakhatóvá tesszük. Magyar iskolák működése, a cserkészet, az egyházak tevékenységei, a különböző kulturális és kereskedelmi bizottságok, a Gyöngyösbokréta tánccsoport magas színvonalú működése a művészeti teljesítmények a különböző művészeti ágakban kell, hogy egyre
nagyobb visszhangra tálaljanak Magyarországon is! Jó lenne látni, hogy a külön-külön működő szervezetek, melyek mind rengeteget dolgoznak és fáradnak, érezzék, hogy szükség van a munkájukra, és van örömteli jövőképük! Közösen, sokkal könnyebb és vidámabb az út. A szeretet nagyvonalúsága irányítsa egymás felé a magyar szíveket!

Üzeneted a montreali magyarokhoz!

Olyan szellemi kiválóságok élnek a montreali magyar közösségben, akik tudásukért és kitartó önkéntes munkájukért elismerést és köszönetet érdemelnek Magyarországtól.
Ha ez megvalósul, az itt tartózkodásom már nem volt hiába.
Szeretném ezennel is felhívni a figyelmüket, hogy az itt tartózkodásom alatt szeretettel kérem mindannyiukat, keressenek meg, hogy miben lehetek segítségükre! Tartsuk a kapcsolatot, hiszen azért vagyok itt, hogy a magyar szervezetek működését megismerjem, és ha szükséges, segítsem!

Contact: 4389344144
Lilla Fehérváry
Cultural Ambassador/Ambassade culturelle/ Kultúrkövet
514-932-0978

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.