A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Március 15-i ünneplés Montrealban..

 

2013. március 15.

Irta: Érsek Zita
Foto: Boros Gábor

A montreali Magyar Bizottság rendezésében, 1848 március 15-re emlékeztek az első Magyar Református Egyház dísztermében március 10-én.
Az ünnepséget a cserkész csapat bevonulása valamint a Szózat eléneklése nyitotta meg.
A Montreali Magyar Iskola zenés-verses összeállitással lépett fel, befejezésül Petőfi Sándor: Talpra Magyar című verse hangzott el.

Az ünnepi műsor keretén belül Lakatos István (hegedű) Bárdos Angela (zongora) előadásában Jules Massenet: Meditation, Monti csárdás és Adj Uram Isten gazdag aratást című darabok szerepeltek.
A Gyöngyös Bokréta népitánc csoport is fellépett az ünnepségen, ropogós tánccal emelve a jókedvet és a hangulatot.

Ünnepi beszédet mondott dr.Pordány László rendkívüli és meghatalmazott nagykövet. Orbán Viktor és az egész magyar nemzeti kormány nevében üdvözölte a jelenlevőket. Saját maga és családja nevében megköszönte a kitűnő műsort a gyerekeknek, a cserkészeknek és a táncosoknak.
Beszédében az 1848-49 -es szabadságharcot méltatta.

Röviden összefoglalta a magyarság évszázadokon át tartó töretlen szabadságtörekvéseit, erőfeszítéseit es kitartását. Az 1800-as évek környékéről tett említést , arról, hogyan is jutott el a magyarság az 1848-as forradalomhoz, melyek voltak az előzmények és a kiváltó okok.

Az ünneplés záró akkordjaként dr.Pordány László nagykövetnek, a Bethlen Gábor Irodalmi Baráti Kör, a Székely Kultúr Egylet es a Csillagsövény Református Egyesület nevében egy székely zászlót adtak át, ezáltal is szimbolikusan hangsúlyozva azt, hogy a szülőföldtől távol élők is támogatják a Székelyföld autonómiájának ügyet.

A képen látható Székely zászlócskákat Tőkés Katalin és Boros Gábor kezdeményezte és készítette a Montréali Magyar Iskola tanulóinak szülei segítségével. Összesen 85 kis zászló készült.

Az ünneplés Licskó Szabolcs atya szavaival, illetve a székely és a Magyar himnuszok éneklésével zárult.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.