A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Háromszázmilliót költenek a szigligeti várra

2013. március 28.
Látókör

Háromszázmillió forintot nyert a szigligeti önkormányzat a működtetésében lévő vár felújítására az Új Széchenyi-terv pályázatán - tájékoztatta az MTI-t a település polgármestere. Felújítják a várba vezető utat, az alsóvárban leburkolják az udvart, kialakítanak egy kovácsműhelyt és új falépcsőt készítenek az alsóvárból a felsővárba.

Balassa Balázs elmondta: a pályázatnál fontos szempont volt, hogy a fejlesztések segítségével növeljék a turisztikai attrakciók számát, a bővülő látnivalók, szolgáltatások segítségével növeljék a vendégek várban eltöltött idejét.

A projektben jelentős építési munkával járó fejlesztés valósul meg, mint például a várba vezető út felújítása, az alsóvárban az udvar burkolása, kovácsműhely és új falépcső kialakítása az alsóvárból a felsővárba - tette hozzá.

A projektben szerepel még a felsővári kapu rekonstrukciója a környező falak magasításával, a tömlöctoronyban pince és kilátó kialakítása is.

Az alsóvárban fejlesztik például a kőtárat, a palotához vezető kettős lépcső északi oldalát újjáépítik és a kemencét is restaurálják. Sort kerítenek a felsővár keleti falain kívül lévő ágyúállás környezetének régészeti feltárására, több helyen információs pontokat alakítanak ki, információs táblákat helyeznek el, a színpadhoz fény- és hangtechnikát vásárolnak, kiépítik a felsővár elektromos hálózatát és a várudvar díszvilágítását - sorolta a polgármester.

Tájékoztatása szerint 3D-s filmeket készíttetnek, amelyeket a várban kültéri nézőkéken lehet megtekinteni.

A Kézműves udvarban bővítik a várkiállítást, akadálymentesítik, az egész éves nyitva tartás végett pedig cserépkályhát építenek; itt lesz elhelyezve az a monitor is, amelyen a mozgáskorlátozottak a kamerák segítségével kaphatnak képet az alsó- és a felsővárról - ismertette a részleteket Balassa Balázs.

Az udvarban a környező várak makettjeit is elhelyezik. A polgármester szerint áprilisban elkezdődhető a munka, és a jövő év tavaszára be is tudják fejezni. A fejlesztések alatt a vár folyamatosan látogatható lesz; a beruházások, fejlesztések eredményeképpen nyolc új munkahely létesül.
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.