A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Koncertparádé Richard Wagner születésének 200. évfordulójára 

2012.június 15.

 A honlap: www.wagnerjahr2013.de
Forrás: MTI

Lipcsétől Bayreuthig címmel új honlap készült el, amelyen a Richard Wagner születésének 200. évfordulójára tervezett eseményekről lehet tájékozódni.

A két város között megállapodás is létre jött: a korai művek - amelyek a bayreuthi Zöld Dombon sosem kerülnek színre - egyrészt Lipcsében, a zeneszerző szülővárosában, másrészt a bayreuthi több funkciójú Oberfrankenhallban láthatók.

A tündérek című opera, amelyet elsőnek szoktak nevezni (A menyegzőnek csupán töredékei maradtak fönn), 2013 februárjában a lipcsei operaházban kerül színre Ulf Schirmer intendáns vezényletével, az előadást a kanadai Renaud Doucet rendezi. A premier után még négyszer játsszák el. Egyszer pedig a koncertváltozattal Bayreuthban vendégszerepel a produkció.

A születésnap évfordulójának megrendezését Bayreuth vállalja, 2013. május 22-én a Bayreuthi Fesztiválzenekar a Festspielhausban ad koncertet Christian Thielemann vezényletével, olyan neves énekesek közreműködésével, mint Eva-Maria-Westbroek és Johan Botha. A tetralógia részletei mellett a másik korai mű, a Rienzi opera nyitánya is elhangzik. A hangverseny után az egész belváros ünnepi helyszínné változik.

A szerelmi tilalom című ritkaságot lipcsei énekesek közreműködésével a bayreuthi Oberfrankenhallban mutatják be 2013 júliusában, az előadás Ulf Schirmer tájékoztatása szerint a 2013-14-es évadban a lipcsei operaház repertoárjára kerül. Ugyanitt tartják a Rienzi premierjét, amelynek címszerepét az a Robert Dean Smith alakítja, aki idén Tannhäuserként lép föl a Budapesti Wagner-napokon. Matthias von Stegmann rendezi a darabot, vezényel Christian Thielemann.

Happy Birthday, Richard Wagner címmel rövidfilm-fesztivált rendeznek, a nyertes 5 ezer eurót kaphat. A rapperek Wagner-workshopját is júliusban rendezik meg. Augusztus 13. és 15. között ének mesterkurzuson vehetnek részt a fiatal zeneakadémisták, bármely főiskoláról, egyetemről lehet jelentkezni, a legjobbak 16-án a bayreuthi Stadthalléban a közönségek is bemutatkozhatnak.

Augusztusban kerül sor a Műalkotás a jövőnek című konferenciára, elismert és fiatal tudósok vitatják meg a Wagner-kutatás, a Wagner előadásmód kérdéseit.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.