A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

A pápa üzenetének középpontjában a remény áll

2012. március 27.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Március 24-én, szombaton Federico Lombardi SJ szentszéki szóvivő rövid sajtótájékoztatót tartott a mexikói és kubai apostoli látogatásról.

A hosszú út ellenére a pápa jó egészségi állapotban van. Az utazást megelőző három napon nem folytatott nyilvános tevékenységet, sokat imádkozott, hogy felkészüljön az útra - ismertette a szentszéki sajtóterem igazgatója.

XVI. Benedek pápa szándéka, hogy folytassa II. János Pál küldetését Mexikóban és Kubában. Mindez rendkívül jelentős. A Szentatya első beszédében utalt rá, hogy az ország földrajzi középpontjának tekinti ezt a térséget, ahová most érkezett. Felidézte II. János Pál 1979. január 30-án a régió lakosságához intézett üzenetét: „Hálás vagyok Bajío és Guanajuato híveinek a pápa iránti szeretetéért és az Úr iránti hűségéért”. Csak kevesen ismerik ezt az üzenetet, amelyet II. János Pál első mexikói útja alkalmával küldött a térség híveihez, amikor repülőgépe elhaladt az országrész felett.

A pápa nagyon örült a repülőtéri fogadtatásnak, 10-15 perces szívélyes beszélgetést folytatott az elnökkel. Felidézték II. János Pál mexikói utazásait, a pápa megköszönte a fogadtatást, utaltak Mexikó problémáira, amelyeket érint majd beszédeiben is. Láttuk a fogadására megjelent hatalmas tömeget – folytatta sajtótájékoztatójában Federico Lombardi. Félhivatalos adatok szerint 6-700 ezer személy volt jelen. Nagyon szép számról van szó, amely nagy hatással volt a pápára - hangsúlyozta a szentszéki szóvivő.

Az első beszéd jó példa a pápa stílusára. A pápa rövid beszédet mond, gyorsan beszél, szünetek nélkül, de számos fogalmat érint. Olyan beszédek, amelyeket újra el kell olvasni, és amelyek gondolkodásra késztetnek. Ebben az első beszédben már sok olyan téma van, amelyeket később majd elmélyít: II. János Pál emlékezete, továbbá miért választotta Mexikót utazása középpontjául, a aggodalma az egész mexikói nép jólétéért. Az üzenet középpontjában a remény áll. A pápa a hit és a remény üzenetével minden mexikóit buzdítani kíván: reménykedjenek annak az elkötelezettségnek a lehetőségében, amely tényleg megváltoztatja a valóságot, hogy építhessék a békét, az ország emberi fejlődését.

A beszédek témái a következők: igazságosság, szabadság, vallásszabadság, az emigrációba kényszerült mexikóiak helyzete – fejtette ki a szombati sajtótájékoztatón a Szentatya kíséretében lévő szentszéki szóvivő, Federico Lombardi SJ.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.