A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Malacka és a kalapemelés

MHL

Micimackó és Malacka, Milne elválaszthatatlan irodalmi párosa számos brit üzletben esetleg kénytelen lesz külön tölteni az idei karácsonyt - a vallási tolerancia jegyében.

A The Guardian című brit napilap szerint a Mothercare neves gyermekáruház-lánc központjába számtalan udvarias felkérés érkezett muzulmán szülőktől arra, hogy a bájos medvebocsot ábrázoló termékekről - a játékoktól a ruhákon át a törölközőkig - távolítsák el legjobb barátját, Malackát, mivel az iszlám vallásban a disznó tisztátalanságot jelképez.

A Mothercare jogászai éjt-nappallá téve bújják a termék védjegyszerződések tömkelegét, hogy választ találjanak arra, teljesíthető-e egyáltalán jogi felfordulás nélkül a páratlan kérés. Az furcsa mód nem jutott eszükbe, hogy azt válaszolják, semmi nem kényszeríti a muzulmánokat, hogy ezeket a termékeket megvegyék, s nem ajánlottak azonnal Malackamentes árucikkeket. Hiába, így jár, aki mindent egy malacra tesz fel.

Milne regényeiben Micimackó egyszer-egyszer ugyan felbukkan Fülessel vagy Bagollyal az oldalán, de a medvebocs idejének legnagyobb részét az tölti ki, hogyan mentheti meg barátját, Malackát a különféle kellemetlenségektől. A Mothercare szóvivője szerint elképzelhető, hogy Micimackó és Malacka "különélése" egyáltalán nem valósítható meg a védjegyszerződések miatt. Az egyik áruház eladói arról számoltak be, hogy egyre több anyuka hozta vissza felháborodva a kicsiny kedvenceket ábrázoló ruhákat.

A Nagy-Britanniában élő muzulmán közösség egyik vezetője a kérés kapcsán elmondta, hogy a muzulmán otthonokban a képek többségének vallási jelentősége van. "Egyetlen muszlim sem akar sertést ábrázoló képet látni otthonában, még akkor sem, ha az egy olyan veszélytelen irodalmi személy, mint Malacka" - magyarázta. Ezt ne is kérjük tőlük. De minden nem muzulmán kisgyereknek joga van az ő Malackájához.

Mi meg elgondolkodhatunk azon, hogy a keresztények miért nem ragaszkodnak ugyan ilyen keményen az ő saját hagyományaikhoz, ünnepeikhez. Ki tiltakozik már a pénteki húsétel miatt? Ki vet keresztet, ki emel kalapot, ha elmegy egy templom előtt?

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.