A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Bánk bán a tengerentúlon

Vakulya Eszter

Egész Magyarországot reflektorfénybe állítja a Plácido Domingo által dirigált Los Angeles-i előadÁS
Magyar Nemzet
Erkel Ferenc Bánk bán című operáját a Los Angeles-i Opera 2011–12. évadjában, ez év novemberben, Plácido Domingo vezényletével mutatják be az Egyesült Államokban. Az előadás jelentősége messze túlmutat a darab megismertetésén: bemutatkozási lehetőséget nyújt az egész országnak és végre Erkel Ferenc életműve is bekerülhet a nemzetközi köztudatba. A bemutatóról Magony Zsolttal, a produkciót képviselő Megakoncert társproducerével beszélgettünk.

Plácido Domingo 2010. decemberi budapesti látogatásakor született az a megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy az előzetes tervektől eltérően ne „csak” koncert formában legyen látható a zenemű, hanem a kormányzat támogatásával „komplett” színpadi előadást rendezzenek. Négyszer hallhatja a közönség magyar nyelven a Bánk bánt novemberben a Los Angeles-i Operában (LA Opera), első alkalommal november 16-án este fél nyolckor. Erkel Ferenc operáját nemzetközi szereplőgárda énekli, az előadásokat Plácido Domingo vezényli.

Az LA Opera következő évadjában hét bemutató szerepel, amelyből hat produkció szereposztása már az elmúlt hetekben ismertté vált. Plácido Domingo és Christopher Koelsch, az LA Opera alelnöke többek között a Los Angeles Times oldalán is kiemelték a Bán bán-produkciót, továbbá megígérték, hogy a magyar opera közreműködőinek névsorát is hamarosan megismerheti a közönség. Magony Zsolt szerint ezért is elengedhetetlen, hogy az amerikai–magyar, eredetileg január végére tervezett szereplőválogatást a napokban valóban meghirdethessék, hiszen a belföldi és külföldi érdeklődés egyaránt jelentős. Mindehhez fontos, hogy az elmúlt hetek sikeres tárgyalásai eredményeként a produkciót megvalósító magyarországi menedzsment is mielőbb végleges formát öltsön.

– Az országimázs szempontjából is meghatározó lesz, hogy a Bánk bán megszólalhat az Egyesült Államok harmadik legnagyobb színháztermében, a 3200 fő befogadására alkalmas Los Angeles-i operában – mondta lapunknak Magony Zsolt. A spanyol tenorral, az LA Opera főigazgatójával, Plácido Domingóval hosszú évek óta jó partneri kapcsolatot ápoló Megakoncert társproducere hangsúlyozta: az esemény lehetőséget ad Magyarországnak arra, hogy reflektorfénybe kerülhessünk a nemzetközi porondon. – Nem csak „rutinszerű” operabemutatóra készülünk. Az esemény lehetőséget biztosít arra is, hogy felhívjuk a figyelmet, micsoda szellemi értékekkel rendelkezünk. Számos neves tudós, nemzetközileg meghatározó üzletember vagy színpadon és filmvásznon szereplő világsztár magyar származású. Arra törekszünk, hogy a Bánk bán amerikai bemutatója az ő meghívásukra is apropót adjon – tette hozzá.

Magony Zsolt elmondta: a kulturális termékek Amerikában (is) meghatározóan a magántőke segítségével valósulnak meg. – Nem kell megmagyarázni Verdi, Puccini, Wagner vagy Mozart zeneműveit, Almodóvar vagy Tarantino filmjeit, és túlzottan nem kell bizonygatni a kultúra létezésének és működésének fontosságát. Így a gazdasági, pénzügyi társaságok, a mecénások, jelentős összegeket áldoznak arra is, hogy az általuk kedvelt és akár „ajánlott” mű kerüljön repertoárra az adott operaház műsorán. Igaz, Magyarországon ez a jelenség sajnos a hazai bemutatók esetében még nem elterjedt. Ha a nagyvilágban egy-egy kulturális esemény kapcsán hallatni szeretnénk a hangunkat, elengedhetetlen, hogy az állam legyen az ügy zászlóshajója. Erkel muzsikája eddig nem kerülhetett a nemzetközi operavilág vérkeringésébe, így a kormányzat szerepvállalása jelen esetben is indokolt. Hiszem, hogy ha a határainkon túl megismerik Erkel operáit, egyrészt a közönség megszereti muzsikáját, másrészt az ott működő gazdaság, pénzvilág ugyanúgy támogatja majd megismertetését, mint Verdiét vagy Belliniét. Persze ennek megvalósuláshoz időt és lehetőséget kell teremteni – mondta.

Hosszú évek munkája, hogy ez a bemutató létrejöhet. Ebben meghatározó volt Orbán Viktor miniszterelnök, illetve Schmitt Pál köztársasági elnök és Plácido Domingo 2010. decemberi magántalálkozója. Szőcs Géza kulturális államtitkár és a világhírű tenor a múlt év végén jelentették be hivatalosan, hogy 2011-ben az USA-ban bemutatják Erkel Bánk bánját. A kormányzat szerepvállalása lehetővé tette, hogy a magyar zenemű az LA Opera hivatalos bemutatói között szerepeljen. – Különösen megtisztelő, hogy korunk egyik legkiválóbb művésze, Plácido Domingo úgy bábáskodik  Erkel Bánk bánjának színrevitelében, mint például egykor Doráti Antal Kodály Zoltán Psalmusának amerikai bemutatáskor – jegyezte meg a producer.

Magony Zsolt fontosnak tartja, hogy a hazánkban jelen lévő amerikai tőke képviselőinek Magyarország iránti elkötelezettsége abban is megnyilvánuljon, hogy partnerségükkel többek között segítsék hazánk kulturális értékeinek megjelenését az amerikai piacon. Az operabemutató időszaka apropót adhat egyéb gazdasági és idegenforgalmi események szervezésére is, amelyek az amerikai piac figyelmét még jobban felkeltenék hazánk iránt – tudtuk meg a Megakoncert társproducerétől. – Kulturális események különösen alkalmasak figyelemfelkeltésre, partneri kapcsolatok kialakítására és ápolására, ezen belül az opera különösen az. A közönség az USA-ban is nagyon nyitott erre a műfajra – mondta Magony Zsolt, kiemelve: a nemzetközi zenevilág, a sajtó intenzíven érdeklődik az előadás iránt, ami jó jel. Biztos abban, miután meglesz a szereposztás, az amerikai támogatók részvételére is számítani lehet.

2009-ben Pécs és Budapest adott otthont napjaink legrangosabb operaversenyének, az Operaliának. A zsűriben a tizenegy legrangosabb operaház vezetői ültek, így a Metropolitan Opera, a londoni Covent Garden, a madridi Teatro Real vagy a párizsi Theatre du Chatelet főigazgatója. Az ő támogatásukra is biztosan számíthatunk – mondta Magony Zsolt, aki reméli, hogy a hamarosan elinduló, Erkel zeneműveit külföldön népszerűsítő programsorozat is hozzájárul ahhoz, hogy a biztosra vehetően erős szereplőgárda Plácido Domingo dirigálásával olyan opera-előadást hozzon létre, amelyre az USA-ban és a világ számos más országában is kíváncsi lesz a közönség.

A Himnusz zeneszerzőjétől, Erkel Ferenctől a Bánk bán mellett legfeljebb a Hunyadi Lászlót játsszák Magyarországon, holott számos más alkotása lenne alkalmas arra, hogy rendszeres része legyen a magyar zenei életnek, ráadásul a 2010-es Erkel-év is komolyabb visszhang nélkül zajlott. Külföldön Erkel neve gyakorlatilag ismeretlen, Plácido Domingo személye, illetve a Los Angeles-i helyszín viszont segíthet törleszteni ezt a régi adósságot és beindíthatja azt a folyamatot, amely által már a zenei piac is felfigyel az Erkel-művekre és velük együtt Magyarországra is.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.