A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Szervátiusz-díjban részesül Dancs Rózsa

Szerző: Kutassy Máté

Dancs Rózsa, a kanadai magyar irodalom nagyasszonya, a Kalejdoszkóp című kanadai és amerikai magyar folyóirat szerkesztője kapja meg másokkal – többek között a Hír Tv Különkiadás című műsorával – együtt az idei Szervátiusz Jenő-díjak egyikét. A Kairosz Kiadó erre az időszakra időzítette Dancs Rózsa Vaddisznók törték a törökbúzát című kötetét. Az írónő tizennégy alkalommal találkozik magyarországi író-olvasó találkozókon az érdeklődő hazai olvasókkal.
A sorozat közös címe, Szilágyi Domokos Bartók Amerikában című költeménye és Ady-verse nyomán: Tűzvigyázóként a végtelen partján. Dancs Rózsa Székelyföldön, Háromszéken született, először Erdélyből, majd az anyaországból is el kellett menekülnie a hetvenes években. Férjével, Telch Györggyel szívós erővel és elhivatottsággal teremtették meg a Kanadai Magyar Kulturális Központot Torontóban. Rendezvényeik állandó szereplőiből és közönségéből teremtődött meg az a törzsgárda, amely a Kalejdoszkóp című kanadai és amerikai magyar irodalmi folyóirat szellemi hátterévé vált. Nyolc évvel ezelőtt jött létre a lap, amely azóta nemcsak a kanadai, habnem az amerikai magyarság első számú szépirodalmi orgánumává izmosodott. A nyelvében élő magyar nemzet északi bástyájának megteremtője joggal nyerte el a nyelv- és tűzvigyázó állandó jelzőt, s joggal mondhatjuk: azok közé tartozik, akik megérdemlik a Szervátiusz Jenő-díjat.

A Vaddisznók törték a törökbúzát című könyv első magyarországi bemutatója november 9-én, kedden este hatkor kezdődik a budapesti Polgárok Házában (Bp., VIII. Visi Imre u 6.), amelyen Varga Gabriella, a könyv szerkesztője beszélget az alkotóval, s az este két díszvendégével: a kötet előszavát megíró Pósa Zoltán József Attila-díjas, Péterfy Vilmos-életműdíjas költővel, a Magyar Nemzet szakújságírójával és Szidiropulosz Arkhimédésszel, a Trianoni Szemle főszerkesztőjével, Dévai Nagy Kamilla énekes közreműködésével. Az est védnökei: Pordány László, a Nemzeti Fórum Külügyi Munkacsoportjának vezetője és Raffay Ernő történész.

Tallózva az alkalmakban, az írónő Dinnyés József daltulajdonos klubjában, a Háry Vendéglőben november 11-én, csütörtökön este hatkor Horváth Gábor Miklós újságíróval és Varga Gabriellával, az Új Katedra főszerkesztőjével beszélget Dinnyés József énekének és gitárjátékának közreműködésével. November 13-án, szombaton Dunakeszin, az Eudoxia Könyvtárban Vencser László teológiaprofesszor és Wittner Mária egykori 1956-os halálraítélt, a Fidesz országgyűlési képviselője lesz a díszvendég, Jámbor János könyvtárvezető és Varga Gabriella vezetik a beszélgetéseket. November 14-én, vasárnap délután a Bécsi Magyar Otthonban mutatják be a kötetet a Kaláka Klub, a Bécsi Magyar Katolikus Egyházközség, a Jakab Antal Keresztény Kör és a Collegium Pazmaneum vendégeként. November 15-én, hétfőn délután öttől Pósa Zoltán író-költő beszélget Dancs Rózsával a budai várbeli Litea könyvszalonban (Bp., I. Hess András tér 4). Házigazda Bakó Annamária, a szalon igazgatója, az író műveiből Incze Ildikó színművész mond el részleteket. A Tolcsvay Klubban (Bp., VI. ker, Bajcsy Zsilinszky u 59.) november 17-én este hatkor Tolcsvay Béla énekmondó, a klub vezetője és Pósa Zoltán, a kötet előszóírója faggatják Dancs Rózsát, az író műveiből Varga Gabriella színművész, író, újságíró ad elő részleteket. Az írónő a IV. Napsziget Művészeti Fesztiválon is föllép november 20-án, szombaton 10 és 16 óra között a Napsziget Alapítvány és folyóirat székházában (Bp., XVII. Podmaniczky Zsuzsanna u 3.).
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.