A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

A világsztár Liszt: emlékév 2011-ben   

Forrás:MTI

Jövőre lesz a zongoravirtuóz születésének kétszázadik évfordulója.

Liszt Ferenc 199. születésnapján, pénteken mutatták be a 2011-es Liszt-emlékév programtervezetét. A sajtótájékoztatón Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár mellett felszólalt még a Liszt-év nagykövete, Kocsis Zoltán, a Zeneakadémia rektora, Batta András, a Hungarofest ügyvezetője, Rubovszky Rita és a Magyar Liszt Társaság képviseletében Eckhardt Mária is.

Liszt sohasem tagadta meg magyar gyökereit: "Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelv sajnálatos nem tudása ellenére születésemtől halálomig szívben és lélekben magyar maradjak, és ezért a magyar zenei kultúrát erőteljesen szeretném támogatni" - írta egy levelében. A hatalmas összefogásból született Liszt-év a zeneszerző életművének legteljesebb bemutatását tűzte ki célul, hogy minél szélesebb rétegeket szólíthassanak meg, tematizálták munkásságát: Liszt, az ünnepelt világsztár, a zongoravirtuóz, a magyar világpolgár, a keresztény gondolkodó és a zenepedagógus.

Szőcs Géza a Liszt Ferenc születésének kétszázadik és halálának százhuszonötödik évfordulójára rendezendő programsorozatról elmondta: Magyarország hitelének és tekintélyének helyreállításában nagy szerepe lesz a Liszt-év hazai és európai programsorozatának. Hozzátette, hogy az UNESCO - a magyar nemzeti bizottság javaslatára - Lisztet a világ legjelentősebb személyiségeinek listájára vette, és anyagi támogatást is kilátásba helyezett. Rubovszky Rita, a Hungarofest ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország mint az Európai Unió soros elnökségének felelőse minden reprezentatív eseményt Liszt Ferenchez kapcsol majd: nagyon fontos, hogy a rendezvénysorozat magyar országmárkává tegye a zeneszerzőt, és nemzetközi Liszt-kultuszt indítson el. Ennek megfelelően világszerte koncertekkel, kiállításokkal emlékeznek Lisztre, tizenhat európai fesztivállal és koncertteremmel dolgoznak együtt, hazánkban pedig számos intézmény kapcsolódott már be a programszervezésbe.

Kocsis Zoltán, aki a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral együtt a Liszt-év nagykövete, a zeneszerző-zongorista személyiségének kettősségére is kitért: a világban: zongoravirtuózként ismerték őt, ám közben egy magába forduló újító is volt. Ez pedig a legértékesebb zeneszerzők sorába emeli őt. "Rengeteget vett át idegenből, de még többet tett hozzá a magáéból - mondta Kocsis -, Bartók, Dvorák és még sokan mások, talán öntudatlanul is, Liszt hatása alá kerültek."

A magyarországi programok mellett számos külföldi eseményre is készülnek a hazai zenei élet kiválóságai: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Brüsszelben lép majd fel, ahol márciusban Ránki Dezső és Csalog Gábor is önálló zongoraestet ad. 2011 januárjában pedig a Budapesti Fesztiválzenekar koncertezik Londonban. A Liszt Ferenc Kamarazenekar Madridban és a Baltikumban turnézik majd, míg a Pannon Filharmonikusok Bécsben adnak koncertet. Bayreuthban - ahol Liszt 1886-ban elhunyt, és ahol sírja is található - a programsorozat egyik csúcspontja lesz júliusban Liszt egyetlen operája, a Don Sanche bemutatója, amelyet a  Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon június 11-én láthat a közönség.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is kiveszi részét az alapító-névadó ünnepléséből - mondta Batta András rektor. Kiemelte, hogy ez az egyetlen olyan akadémia, amelynek létrehozásában a zeneszerző személyesen vett rész, kijelölve azt az utat, amelyen az intézménynek haladnia kell és  ahol a mesterek és tanítványok "családfája" egyedülálló módon máig töretlen. "Liszt a mesterségbeli megalapozottság hirdetője is" - mutatott rá Batta András, hozzátéve, hogy ezért mesterkurzusokat szerveznek, amelyekhez koncertek is kapcsolódnak.

A Zeneakadémia kényszerű zárva tartása alatt a Művészetek Palotája ad helyet a koncerteknek, ám a Müpa emellett saját szervezésű zenei programmal is várja a közönséget. Csonka András vezérigazgató-helyettes elmondta: "Szerethető, mai figuraként kívánjuk bemutatni Liszt Ferencet, hogy minden olyan emberhez eljuthasson művészete, aki egyébként nem hallgat komoly zenét." Ennek érdekében a Müpában világzenei és dzsesszestek is lesznek, valamint a zeneszerző tiszteletére kiállítást is rendeznek..

Zimányi Zsófia, a Budapesti Tavaszi Fesztivál igazgatója elmondta: nemcsak komolyzenei előadásokat terveznek, hanem irodalmi estet vagy például különleges fogadást, amelyen a menüsor egy régi Liszt-Mahler-vacsora fő fogásait tartalmazza majd.

A Liszt-év egyik kiemelkedő eseménye a Klassz Zenei Iroda és a Magyar Zenei Tanács kezdeményezésére életre hívott World Liszt Day lesz, amelynek keretében 2011. október 22-én, Liszt születésnapján, Párizstól Szöulig a világ számos koncerttermében felcsendül  Liszt Ferenc grandiózus Krisztus-oratóriuma. A tavaszi fesztivál rendezvénysorozatának egyik érdekessége lesz Fekete Gyula Excelsior! című operája, amely Liszt életét mutatja be.

Eckhardt Mária, a Liszt Emlékmúzeum és Kutatóközpont főtanácsosa arról számolt be, hogy kiemelt célként kezelik Liszt egyházi zenéjének a közönséggel való megismertetését, ezért a Krisztus-oratórium egy tételének facsimile kiadása mellett még két Liszt-kiadvány lát napvilágot gondozásukban.
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.