A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

"Szerencsések a magyarok"

- Kölcsey Ferencre emlékeztek Sződemeteren

Montreál, augusztus 19.

Főhajtás Kölcsey előtt. A Himnusz szerzőjére emlékeztek a költő szülőfalujában

Az esemény húszéves évfordulója mellett az idén ünnepelték a költő születésének 220 éves, illetve Erkel Ferencnek, a Himnusz zeneszerzője születésének kétszáz éves évfordulóját is. Az első megemlékezésre még 1990 augusztusában került sor Sződemeteren a szatmárnémeti Kölcsey Kör és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szervezésében.

Az idei ünnepség egyik díszvendége Jeszenszky Géza történész-politikus, Magyarország egykori külügyminisztere volt, mivel az ő segítségével és közbenjárásával sikerült 1994-ben a Kölcsey-szobrot áthozni a román-magyar határon. A Himnusz mai üzenete kapcsán Jeszenszky pénteki beszédében kiemelte, hogy "a magyarságot ugyan sokszor sújtotta a balsors, azonban mégis szerencsésnek mondható, mert más nemzetekhez képest nem tűnt el a történelem útvesztőjében".

A felszólalók mindegyike megköszönte Muzsnay Árpádnak, az EMKE partiumi elnökének, hogy áldozatos munkája nyomán két évtized alatt a Kárpát-medence magyarságának egyik fontos eseményévé nőtte ki magát a Kölcsey-megemlékezés. Húsz év alatt ugyanis a nemzeti öszszetartozás egyik jelképévé vált a rendezvény, ahova az évek során sokan elzarándokoltak pihenni és feltöltődni nemzeti gondolatokkal.

Az ünnepség keretein belül a szavalatok sorában András Gyula és Marcel Mirea színművészek magyar és román nyelven is elszavalták a Himnuszt. Muzsnay Árpád ugyanakkor bejelentette, hogy a Kölcsey-ünnepség megszervezését egyúttal átadja az RMDSZ tasnádi szervezetének, akik az idén első alkalommal Kölcsey Emlékfutást szerveztek a költő tiszteletére. A versenyre Pakulár István lelkipásztor vezetésével a tasnádi cserkészcsapat huszonhárom tagja nevezett be, és futotta le a közel tíz kilométeres távot.

Az ünnepi beszédeket egyébként a rendezvény mintegy felénél hirtelen zápor zavarta meg, ezért a református templom falai között folytatódott a megemlékezés, mely később a költő szobrának megkoszorúzásával ért véget.

Szerző(k):
Kronika.hu
Gozner Gertrud

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.