A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Hogyan épített az ördög templomot? 

Montreál, július 9.

Fényképezte és a történetet lejegyezte: 
Surján László/Magyar Hon Lap

 

Hajdanában, amikor az ördögök még felismerhető formában jártak a Földön, egyiküket egy kisfiú jól megtréfálta. A fiú apja egy nagy építkezésen dolgozott, s minden nap holt fáradtan érkezett haza. Ekkor találkozott a fiú az ördöggel. A gyermekeknek nem árthat az ördög, mert kicsorbul rajtuk az ördög ravaszsága. Azt mondja a fiú:
- Látom jó erős vagy.
- Bizony - büszkélkedett az ördög.
- De én tudok olyan munkát, amit nem tudsz elvégezni.
- Olyan nincs, - mondta az ördög.
- No gyere, - kacagott a fiú, s elvitte az építkezéshez. A munkások már hazamentek. Nézzed ezt az oszlopot - mutatott rá egy nagy fekete gránitra: fogadjunk, hogy nem tudod felállítani. Fogadtak egy savanyúcukorban. Az ördög felállította az oszlopot, bekapta a cukrot.
- De még egyszer már biztosan nem tudod megtenni, - mondta a fiú. Sutty, máris állt az oszlop, fogyott a cukor.
- Megkapod az egész zacskót, ha mindet felállítod, de arra úgyis képtelen vagy,  mondta a fiú. Az ördögnek nagyon ízlett a cukor, nincs ilyen a pokolban, meg hiú is volt nagyon, seperc alatt felállította az összes oszlopot.
- Tessék, - pityeredett el a fiú, s oda adta a zacskót.
- Ne sírj na, de tanuld meg, az ördög mindenre képes.
- Még dolgozni is?
- Igen.
- De hiszen a lustaság az ördög párnája.
- Hohó, arra nem mi fekszünk, hanem titeket fektetünk rá. Nem hallottad, hogy az ördög nem alszik? Nem is kell neki párna.

Ezzel elváltak, s másnap csodájára jártak az emberek, hogy miként készült el az egész oszlopcsarnok. Az épület többi részét már könnyű volt hozzátenni, hamarost kész lett a templom. Meglátta az ördög, hogy vele építtették fel a templomot, igen megmérgesedett, s kerített még egy gránitoszlopot, amit odavágott a templomhoz. Ma is ott van, de a templomnak semmi baja nem lett, mert a templom maga az Egyház, s azon a pokol kapui sem vesznek erőt.

Aki nem hiszi, járjon utána. Én megtettem, az oszlopot megleltem, most is ott fekszik, mint már sok évszázada Trierben a dóm bejáratánál, összetörve.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.