A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

A lengyelek kitesznek magukért Chopin 200. születésnapján

Forrás: MTI         

A világhírű zeneszerző és zongoraművészhez (1810-1849) kapcsolódó jubileumi ünnepségsorozat hivatalosan március elsején a Chopin múzeum megnyitásával kezdődik a varsói Ostrogski-kastélyban. További kiemelkedő eseménynek ígérkezik az augusztusi Chopin és az ő Európája elnevezésű fesztivál, valamint az októberi XVI. nemzetközi zongoraverseny. Az ünnepi év alkalmából teljesen felújítják a zeneszerző születési házát a Varsótól nyugatra található Zelazowa Wola falucskában.

Bogdan Zdrojevski lengyel kulturális miniszter a program szerdai varsói ismertetésén a lengyel kultúra világszerte ismert ikonjának nevezte Chopint. Waldemar Dabrowski, a programokat szervező iroda igazgatója, volt kulturális miniszter szerint az ünnepségek a XIX. századi német-lengyel kulturális kapcsolatokra emlékeztetnek. Hangsúlyozta: Robert Schumann német zeneszerző fedezte fel Chopint a nyugati zenei világ számára, Drezda és Lipcse városa pedig jelentősen hozzájárult a művész világkarrierjéhez.

Chopint az orosz megszállás 1830-ban arra kényszerítette, hogy elhagyja Lengyelországot; ettől kezdve Párizsban élt. Dabrowski emlékeztetett arra is, hogy a nácik 1939 és 1945 között betiltották Chopin zenéjét és még koncentrációs táborba is kerülhetett, aki a tilalom ellenére mégis játszotta műveit.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.